a Műcsarnokban

2018.01.17. 07:22

Emlékkiállítás nyílik Török Richárd műveiből

Török Richárd művészi pályája során magyar költőkről, írókról, a magyar és egyetemes kultúrát, történelmet alakító és gazdagító személyiségekről mintázott szobrokat.

1985-ben Londonban, a Barbican kulturális központban állították fel Bartók Béla bronz mellszobrát. 1988-ban készült Mátyás király visegrádi szobra, Györkönyben áll II. világháborús bronz emlékműve, míg Kossuthot és Széchenyit ábrázoló munkái New Yorkban láthatók – olvasható a Műcsarnok honlapján.

Utolsó művénél, az 1992-ben készült Befejezetlen Madonna megalkotásakor a gyermeket már nem készíthette el, mivel 1993 januárjában váratlanul meghalt.

Műveit a vasvári emlékmúzeumban őrzik és állítják ki. A Műcsarnokban rendezett emlékkiállítás február 18-ig tekinthető meg – olvasható az intézmény honlapján.

Török Richárd 1954 júliusában született. A Magyar Képzőművészeti Főiskola szobrász szakán Somogyi József növendékeként diplomázott 1979-ben. Ezt követően művészképzőt végzett, majd Melocco-ösztöndíjat kapott. A Vigadó Galériában 1981-ben mutatkozott be a nagyközönségnek, majd részt vett több egyéni és csoportos kiállításon.

Török Richárd (1954-1993) szobrászművész emlékkiállítása péntektől tekinthető meg Budapesten a Műcsarnokban.

Borítófotó: Török Richárd szobrászművész 1999-ben felállított I. és II. világháborús emlékműve a Móricz Zsigmond utcai parkban.

MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!