Kultúra

2011.01.06. 15:10

Tovább pezsdítenék Pécset

AZ EKF program után a Zsolnay-negyed menedzselése az egyik legfontosabb feladat: 2011-es év még átmeneti lehet, de már tervezni kell.

Méhes K.

A 2010-es EKF-év végeztével sem hárul kis feladat a város kultúráját menedzselni, továbbá piacképessé tenni kívánókra. A Pécs2010 Menedzsment Központ stábjának nagy része már októbertől a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Kft.-ben, illetve a Művészeti Marketing Kft.-ben dolgozik, ám ez utóbbi cég be fog olvadni a Zsolnay Örökség Kezelő Kft.-be, ami az idén felépülő Zsolnay Kulturális Negyed programjait, életét is irányítani fogja. Ide szinte megszámlálhatatlan kisebb egység fog tartozni, a Bóbita Bábszínháztól a már megnyílt Gyugyi-gyűjteményen keresztül a Varázslaborig, illetve pluszként betársulhat a tervezett Zsolnay Gyártörténeti Kiállítás és a Pécsi Ipartörténeti Kiállítás. A – röviden – Zsolnay-negyed nevű létesítmény ügyvezető igazgatója, Ruzsa Csaba 2011-et még az átmenet évének tartja, de a tervezés évének is.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A Bóbita Bábszínház új otthona, az egykori DOZSO a Zsolnay Kulturális Negyed egyik legszebb, teljesen felújított épülete
[/caption]

Az EKF-évet előkészítő és levezénylő Pécs2010 Menedzsment Központ még az ősz folyamán átalakult, illetve kettévált: a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Kft.-vé és a Művészeti Marketing Kft.-vé, ami viszont idén beolvad a Zsolnay Örökség Kezelő Kft.-be. Az egyszerűség kedvéért: a városi tulajdonú cég a Zsolnay-negyed névre hallgató, rendkívül sok egységet, kultúrintézményt magába egyesítő létesítményt életét fogja szervezni.

Ruzsa Csaba igazgató szerint a rendezvényszervező stábjuk kisebb lesz, mint eddig, viszont amiben erősíteni szeretnének, az a városmarketing és az események összehangolása, azok minél hatékonyabb kiajánlása.

– A kulturális tartalom mellett a piaci értékesítésre helyezzük a hangsúlyt. Lesz három új InfoPont, a Zsolnay-negyed északi és déli kapujánál, a Kodály Központban, és megmarad a Széchenyi téri illetve a budapesti iroda is. Szeretnénk kialakítani egy házirendet a Zsolnayban, aminek alapja az előtervezés lesz. Tehát már idén tudni szeretnénk, hogy milyen eseményeink lesznek 2012–13-ban.

Az igazgató szerint a Magyar Turizmus Zrt.-vel karöltve úgy tudnának megjelenni a Zsolnay-negyeddel a piacon, ha utazásba „csomagolt” kulturális ajánlatokkal lépnének elő. Erre jó esély mutatkozik, mert Pécs régiós szerepének erősítésére készül a kormány is, miután ezzel is szeretnék segíteni Horvátország EU-csatlakozását.

Az egyik legnagyobb meggyőző erőt az internetben látják a jövőben:

– Egy olyan összesítő portált kívánunk létrehozni, amelyen minden apró adat megtalálható, és nem csupán a Zsolnay-negyed részéről, hanem ide kapcsolnák a többi kulturális intézményt, múzeumokat, még akár a színházakat és mozikat is. Jó lenne megoldani az egységes online jegyértékesítést is, hogy az, aki Pécsre vágyik, egy-két kattintással minden adathoz hozzájuthasson.

Egy kar és két tanszék is költözik az egyetemről

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a Pécsi Tudományegyetem néhány oktatási intézménye is a Zsolnay-negyedben kap majd helyet. A Művészeti Kar költözése már egészen korán eldőlt, ám azt sokáig nem lehetett tudni, hogy mely tanszékek követik majd, erről viták is folytak. Nos, jelen állás szerint a Bölcsészettudományi Karról a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék, valamint a Szociológia Tanszék oktatói kezdhetnek lassan dobozolni, és tervezgetni az új tanári szobák berendezését.

– Az említett két tanszékünk valóban költözik – nyilatkozta lapunknak dr. Fischer Ferenc, a kar dékánja. – Hozzájuk csatlakozik még részben a Filmtudományi és Vizuális Kultúra Tanszék: a tanári szobák ugyanis maradnak a jelenlegi helyükön, ám a terveink szerint az oktatás gyakorlati részét már a Zsolnay-negyedben tarthatják majd a tanárok. A hely ugyanis ezt remekül lehetővé teszi. F. Z.  

Méhes K. A Bóbita Bábszínház új otthona, az egykori DOZSO a Zsolnay Kulturális Negyed egyik legszebb, teljesen felújított épülete -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!