Kultúra

2011.05.18. 19:12

Új évad: sok lesz az új arc a Pécsi Nemzeti Színházban

Láthatnak a baranyaiak a színházban táncos Othellót, énekes Falstaffot, Dzsungel könyvét musicalben, előkerül a Csárdáskirálynő, a Kétfejű fenevad és a Lúdas Matyi is.

MBE (Dunántúli Napló)

Premierekről számolt be a Pécsi Nemzeti Színház következő évadjának műsortervét ismertető sajtótájékoztatón az új színházi vezérkar és a darabok rendezői, mert a tizennégy új produkciót mind más viszi színre. Jön az Othelló, a Falstaff, a Dzsungel könyve musical, a Csárdáskiránynő és a Lúdas Matyi is. A színészek soraiban azonban ennél is több új arc várható.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A direktor, Rázga Miklós (középen) kiemelte, a hiányzó státuszokat pótolni fogják (fotó: Laufer László)
[/caption]

Az utolsó két esztendőben ugyanis évente több színművész távozott a Pécsi Nemzetiből, mint az azt megelőző tíz évben összesen. Rázga Miklós igazgató megjegyezte: februárban tizenöt főállású színésszel és hat nyugdíjassal vette át a társulatot, ám időközben ebből is többen elmentek. Két napja például Kovács Mimi jelentette be, hogy egyéves ösztöndíjra Amerikába utazik.

A direktor kiemelte, a hiányzó státuszokat pótolni fogják, szeptembertől a társulatnak újra tagja lesz Urbán Tibor (a felesége, Herczeg Adrienn nem, ő ugyanis már a budapesti Vígszínházhoz szerződött), Boros Annát a Kaposvári Színművészeti Egyetemről hívták meg Pécsre a következő évadra, és innen foglalkoztatnak majd még egy végzőst, akivel még tárgyalnak.

Ugyanakkor vendégszereplőként jó néhány neves művésszel találkozhatunk. Bár a legtöbb darab szereposztása nincs meg, azt már tudni lehet, hogy a Szikora János rendezte Kétfejű fenevadba olyan egykori pécsi színészek érkeznek, mint Kézdy György, Újvári Zoltán, ifj. Ujlaky László, vagy a 81 esztendős Mester István. Szerepet vállal benne Tordy Géza is, aki majd rendez is egy Molnár Ferenc-vígjátékot a PNSZ-ben. Jön a Jászai-díjas Varga Mária is, ám a lista ennél sokkal hosszabb lesz.

Több darab és rendező, kevesebb helyi színész, sok vendégművész. Honnan lesz erre pénz? – kérdeztük Rázga Miklóst.

– Többet nem kapunk a tavalyinál sem a várostól, sem központi keretből. Arra számítunk, hogy az új adótörvény szerint a társasági adót közvetlenül nekünk fizetik majd be a helyi cégek. Emellett a korábbinál több nézővel kalkulálunk – ez a központi támogatást is megemelné –, amit családi bemutatókkal, mesejátékokkal és iskolaszínházzal igyekszünk elérni.

Mesés opera

Operafronton is nagy változások következnek: a pécsi játék elősegítésére alapítványt hoztak létre Gulyás Dénes és Rost Andrea énekesek, Rátgéber László kosárlabdaedző és Komlósi László Imre, a PTE rektorhelyettese. Rost Andrea és Gulyás Dénes két fiatal művésszel közös koncertet ad ősszel, Mesés opera beszélgetős-dalos sorozatot indítanak, és az operatagozatos énekesek vizsgaelőadásait is a PNSZ-be hozzák.

MBE (Dunántúli Napló) A direktor, Rázga Miklós (középen) kiemelte, a hiányzó státuszokat pótolni fogják (fotó: Laufer László) Hárman a tizenegyből, akik távoztak a PNSz-től - a teljes tablóért kattintson! -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!