Kultúra

2011.05.29. 16:27

Új lemezzel jött ki a Szélkiáltó

A Szélkiáltó együttes kétéves munkafolyamat után mondhatja el: valami különöset sikerült alkotniuk.

Méhes Károly

Lakner Tamás, a zenélő csapat vezetője őszintén beszélt a lemez létrejöttéről:

– Mi tagadás, első látásra szívesebben foglalkoztunk volna Radnóti- vagy Weöres-versekkel, de azok már elkeltek. Gryllus Dániel meg nagyon bátorított, legyen a Márai. Kevés közünk volt hozzá... Úgyhogy nekiálltunk olvasni, amivel egy kétéves munka vette kezdetét. Különös művek ezek, van bennük egyfajta balladai alap, Márai nem mond ki mindent egyértelműen, ami gondolkodásra késztet. Mind a négyen írtunk dalokat, amik érzésem szerint a zeneszerzői egyéniségre is jellemzőek lettek, de egyben szélkiáltósak is. Holott sok új hang jelenik meg, például a zongora, és mindazok a hatások, amik beépültek a muzsikánkba, a folklórtól a kamarazenéig oly sok minden.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Mind a négyen írtak dalokat, amelyek a zeneszerzői egyéniségre is jellemzőek lettek, de egyben szélkiáltósak is (fotó: Laufer László)
[/caption]

Keresztény Béla, aki szintén szerzője egy számnak, azt reméli, hogy népszerűvé tudják tenni a Márai-verseket:

– Bertók László mindig azt mondja, hogy mi tettük őt nagygyá a Boldogság-dal megzenésítésével. És bizony igaz, hogy míg egy-egy kortárs verseskötet csupán néhány száz példányban kel el, az egyik megosztón a Boldogság-dalt negyvenezren töltötték le. Ezért gondolom, hogy ha még a koncerteket is ideveszem, amiket évente szintén több ezer ember hall, akkor van rá esély, hogy a kevéssé ismert költő Márai Sándort is bevigyük a köztudatba. Ami engem illet, az életében írt legutolsó verse ihletett meg, ami a lemezen is az utolsó, a Hol vagyok? Ebben benne van minden keserűsége, egyedülléte, az, hogy miképp élte meg az emigrációt.

Rozs Tamás a legtöbb, vagyis öt számot jegyez a lemezen:

– Kétségtelen, ráéreztem a Márai-versekre. Például a harmincéves korában írt darab rögtön megérintett, hiszen mindig harmincéves szerettem volna maradni, sőt, úgy is érzem, hogy annyi vagyok. Talán azt is el lehet mondani, hogy a Márai-versek nem igazán nagy versek, de kiváló zenei szövegek. Az öt szám pedig azért lett a számomra még különös, mert mindegyik nagyon más. Az egyik lírai, a másik dinamikus, dzsesszes, míg van, ami egy szál csellóra alapul. Azt gondolom, hogy megvan a lemezben a hagyományos szélkiáltós hangzás, főképp az elején, de aztán változik, mert sikerült megtelíteni új hangokkal.

Fenyvesi Béla is osztja azt a véleményt, hogy Márai kemény dió volt, de sikerült „feltörniük”:

– Inkább a prózai írásait ismertem, meg persze a nagy verseket, de azokkal úgy voltam, életveszélyes lenne hozzájuk nyúlni, már ami a megzenésítést illeti. Úgyhogy nekiálltam olvasni, és akadt is hamarosan néhány vers, ami megmozgatott. A Szélkiáltó eddig kényelmes helyzetben volt, mert csodás magyar költészetből könynyű volt alapanyagot meríteni. Márai viszont más. Mintha nem is akart volna igazán költő lenni. Nem a legnagyobbak közül való, de eredeti költő, és mintha a versei afféle ráadás lennének az életművéhez.

Ez a kilencedik lemez – a dalokat külön már nem is számolják

Két Tamás és két Béla – ráadásul kétszer kettő néha, öt, mint most is, mert „betársult” hozzájuk Márai Sándor. A 37 éve létező Szélkiáltó együttes a Hangzó Helikon sorozat 22. darabjaként, Gryllus Dániel megrendelésére elkészítette Márai-albumát. Az 1974-ben alakult Szélkiáltónak ez a 9. önálló albuma, jóllehet, számos egyéb lemezen is közreműködtek, többek között máig büszkék Cseh Tamással való barátságukra. Viszont azt, hogy hány szám, versmegzenésítés szerzői, már nem is tartják számon.

Lakner Tamás úgy saccolja, hogy valószínűleg túl vannak a félezer dalon, amiből rengeteget tartanak repertoáron. Sok esetben a koncertek előtt nem adják le előre a műsort, hanem az összegyűlő közönség láttán döntenek, miket fognak aznap játszani.

Méhes Károly Mind a négyen írtak dalokat, amelyek a zeneszerzői egyéniségre is jellemzőek lettek, de egyben szélkiáltósak is (fotó: Laufer László) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!