van miből válogatni

2018.01.17. 13:30

Világszerte megmártózhatunk a magyar kultúrában

Tokiótól New Yorkig számos kulturális, tudományos és oktatási programot kínálnak idén a Külgazdasági és Külügyminisztérium – Balassi Intézet külföldi kulturális intézetei.

Január elején zárt a magyar modernizmus festészetét bemutató kiállítás a varsói királyi várban, ezzel ért véget a 20 hónap alatt 550 kiállítást, koncertet, színházi és táncelőadást, divatbemutatót, ifjúsági és egyéb programot kínáló lengyelországi magyar kulturális évad – emlékeztetett a külföldi magyar intézeteket fenntartó Balassi Intézet szerdai budapesti sajtóbeszélgetésén Hammerstein Judit helyettes államtitkár, az intézmény vezetője.

Mint hangsúlyozta, az évadban a magyar kultúra teljes vertikumát igyekeztek bemutatni a résztvevő mintegy 80 lengyel városban. Az intézet 60 új kiadványt – szépirodalmi, tudományos és ismeretterjesztő köteteket – jelentetett meg, 85 fellépő 141 koncertet adott, 55 magyar filmet mutattak be, 2017 decemberében pedig magyar-lengyel történelmi játszóteret is avattak Varsóban.

A magyar-lengyel kulturális kapcsolatok történetében példa nélküli nagyságrendű bemutatkozásra a magyar kormány 700 millió forintot biztosított, a költségvetést pályázatokkal egészítették ki. Az évad 1,5 millió látogató vonzott, a Magyar Modernizmus 1900-1930 kiállítást például 40 ezren tekintették meg – számolt be.

Hammerstein Judit az MTI kérdésére elárulta: már dolgoznak a következő külföldi magyar évad előkészítésén.

Mint emlékeztetett, a Balassi Intézet feladata a 22 országban működő 24 magyar kulturális intézet, valamint a kulturális és oktatási szakdiplomaták szakmai felügyelete.

Elmondása szerint az intézetek és a szakdiplomaták már összeállították programterveiket, figyelemmel a helyi közönség ízlésére, érdeklődésére, ugyanakkor az adott esztendő aktualitásaira, hívószavaira, évfordulóira is.

Nyárig tart például a V4-ek magyar elnökségi éve, így a visegrádi országok közös programjai kiemelt helyen szerepelnek a magyar intézetek naptárában, február 14-17. között pedig az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendeznek V4-es filmfesztivált.

Kétszáz éve született Semmelweis Ignác, Tokióban ezért szobrot állítanak a nagy magyar orvos tiszteletére, több helyen pedig kiállítások idézik fel emlékét.

Hatvanöt éve játszotta „az évszázad meccsét” Londonban az Aranycsapat, erről többek között Kairóban és Pekingben is megemlékeznek. Molnár Ferenc születésének 140. évfordulóján az író emlékét utazó kiállítás idézi meg, de folytatódnak az első világháborús megemlékezések és a Kodály Zoltán előtt tisztelgő programok is.

A delhi magyar intézet fennállásának 40., az indiai-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének pedig 70. évfordulóját ünneplik idén, míg Szófiában 70 éve működik magyar intézet, ennek kapcsán a szmoljani Nagy László emlékház felújítását is tervbe vették – számolt be Hammerstein Judit.

A Sanghaj arculatát máig meghatározó Hudec László építész száz éve érkezett a kínai metropoliszba, az évforduló előtt számos program tiszteleg.

Bukarestben 12. alkalommal rendezik meg a Magyar Filmhetet, Berlinben harmadszor a Huniwood magyar filmfesztivált, Prágában a közép-európai filmek fesztiválja folytatódik, de idén már Madridban és Andalúziában is bemutatkoznak a magyar filmek.

Párizsban Blattner Géza és a párizsi avantgárd címmel emlékezik kiállítás a modern magyar bábművészet megalapozójára, Romában Aba-Novák Vilmos-Szőnyi István-Molnár C. Pál-tárlatot, Zágrábban pedig Rippl-Rónai-kiállítást rendeznek.

Brüsszelben magyar jazzklub indult, folytatódik a bukaresti magyar zene fesztivál, Pozsonyban pedig már ötödik alkalommal hirdetik meg a Több mint szomszéd fesztivált.

A madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban magyar borászatok építészete mutatkozik be, Sepsiszentgyörgyben pedig a magyar lótenyésztés, lóversenyzés történetét járja körül kiállítás a Kincsem című film kapcsán.

A Publishing Hungary program keretében novemberben a ljubljanai könyvvásár díszvendége lesz Magyarország. A Lipcsei Könyvvásáron idén a Bauhaus, a Bolognai Nemzetközi Könyvvásáron a Pál utcai fiúk adja az idei magyar stand tematikáját, és kiemelt figyelem jut a frankfurti, a szöuli és a pozsonyi könyvvásárokra is.

Hammerstein Judit elmondása szerint sikerült rendezni a külföldi magyar vendégoktatók helyzetét: az idei, csaknem egymilliárd forintos keretnek köszönhetően már jóval vonzóbbak lehetnek ezek a státuszok és a hálózat is bővülhet.

A következő hetekben New Yorkban Vincze Máté veszi át a magyar intézet vezetését, míg Belgrádban Szentgyörgyi Klára, Zágrábban Dezső János lesz az új igazgató. A bécsi intézet élén nyáron várható váltás, de idén a berlini Collegium Hungaricum vezetői pályázatát is kiírják – közölte az MTI kérdésére Hammerstein Judit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!