Kultúra

2009.07.17. 18:34

Zöld Bringák a Békéért: Pécsen ér célba az európai túra

Szombaton fut be Pécsre a Green Bikes for Peace nevű kerékpártúra nemzetközi csapata, amely harminc nap alatt öt országon vágott át, hogy a környezetért kampányoljon - kiállításokkal, fórumokkal és pedállal megtermelt árammal.

(nl)

A szlovéniai Koperből indult és öt országon át végül Pécsre gördül be a huszonöt fős csapat szombaton, miután egy 750 kilométeres kanyart tettek Európában, a fenntarthatóság eszméje mellett emelve szót. Végig az úton kiállítások, rendezvények és egyéb happeningek kísérték a Green Bikes for Peace bringásait, akik június 19-én az olasz-szlovén határvonalon indultak, majd Szlovénián keresztül meghódították a Római Birodalom keleti határvidékét: Linztől a Duna partján Bécs-Pozsony-Budapest érintésével jutva el Pécsre.

A bandát pénteken Dunafalva és Mohács közt értük el, a túrát Magyarországon kalauzoló Kobrizsa Ádámmal telefonon beszéltünk. A túravezető elárulta: a kerekezés köré lazán szervezett kísérőrendezvények lényege, hogy zöld üzenetet és vidámságot vigyenek az érintett települések lakóinak. Szombat reggel vágnak neki az utolsó szakasznak, Mohácsról betérnek Palkonyára, majd délután dél felől begördünek Pécsre. Itt a kezdődő Pécsi Nemzetközi Kultúrhéthez csatlakoznak, illeszkedve az ICWiP környezettudatos jövőre törekvő tematikáihoz. A program még formálódik, de néhány pontja már szinte biztos: szombat este a Barbakánnál rendezik meg a túrán már többször előadott, Bringaerőművel működő koncertet. Ennek lényege, hogy a kerékpárokat hajtva akkumulátorokat töltenek fel, az állomásokon ezekről szolgáltatott árammal szól a zene – környezetbarát módon szolgáltatva szórakozást a helyieknek. Az ICWiP keretein belül egy fórumot is rendeznek, ahol bemutatják a kezdeményezést és élménybeszámolóval is szolgálnak, amellett, hogy ismertetik a Green Bikes for Peace részleteit.

A programok természetesen mindenki számára nyitottak, a túrához akár csatlakozni is lehet – bővebb információt hamarosan itt közlünk, illetve a GBFP túranaplóval kiegészített honlapján is lehet tájékozódni a fejleményekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!