Lakberendezés

2010.10.30. 13:49

Egy órával több álom

Szombatról vasárnapra virradóra átállunk a téli időszámításra, ezen az éjszakán egy órával többet alhatunk. De nem mindegy, hogy milyen párnán hajtjuk álomra a fejünket.

BAMA

Ha huzamosabb ideig nem megfelelő párnával alszunk, az a minimum, hogy az alvás nem lesz igazán pihentető. Hosszabb távon azonban komolyabb problémákat is okozhat: nyak- és gerincfájdalmakat, fejfájást, vérnyomásgondokat, de akár stresszt is.

Nagyon kellemes érzés egy hatalmas, puha, vastagra tömött párnára hanyatlani, de amint elalszunk, már egyáltalán nem biztos, hogy ugyanez a párna jót tesz nekünk. Mit kell tehát figyelembe venni, mikor párnát választunk?

A legfontosabb kérdés az alvási pozíció. Másmilyen párna kell a hason alvóknak, a hanyatt fekvőknek és az oldalra gömbölyödőknek, ráadásul más párna kényelmes az ágyban olvasáshoz is. Ugyanakkor minden esetben az a legfontosabb, hogy a párna egyszerre támassza meg a fejet, a nyakat és a vállakat, optimális pozícióba rendezve a csigolyákat és minimálisra csökkentve az izomfeszülést. Általánosságban az a jó párna, amely olyan pozíciót biztost, hogy a nyak és a fej a párnán, míg a vállak a matracon nyugodjanak, miközben a pozíció fenntartásához semmilyen izommunka nem szükséges. Ebből is kiderül, hogy a túl magas párna sosem jó: a nyaknál meghajlítja a gerinc vonalát, aminek alvás közben egyenesnek kéne lennie, miközben a vállakat alig támasztja valami.

Párnaválasztás előtt esetleg érdemes lehet ortopéd szakorvos vagy gyógytornász véleményét is kikérni, aki a személyes anatómiai adottságok alapján tud megfelelő kialakítású párnát ajánlani. Allergének és formatartás szempontjából a legtöbb pehellyel vagy tollal töltött párna nem igazán praktikus, inkább a formatartó, szivacsból, latexből vagy „emlékező” habból kialakított vánkos ajánlott. Bármelyiket is választjuk azonban, higiéniai okokból és a töltőanyag természetes „elfáradása” miatt érdemes 2-3 évente újabbra cserélni a párnát.
A Lakáskultúra Online galériájában látható párnák közül talán nem mindegyik alkalmas egy pihentető alváshoz, de hogy különlegesek, az biztos>>>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!