Egyéb

2015.04.12. 21:03

Megjöttek, és már rakják fészkeiket a költöző madarak

Az első érkező gólyát idén Sásdon, március 13-án figyelték meg. A fecskék március 20-án, a sumonyi halastavaknál bukkantak fel.

K. E. (Dunántúli Napló)

A gólyák előbb, a fecskék kicsit később jelentkeztek idén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület baranyai csoportjának jelzése szerint. Mint a szervezet beszámolt róla, a gólyák tavaszi visszaérkezése eddig nagyjából a tavalyinak megfelelően zajlott. Március első felének időjárása most sem volt kedvező a vonulás szempontjából. Az első gólyát március 13-án Sásdon figyelték meg.

A következő napokban szórványosan találkoztak fészket foglaló példányokkal az Ormánságban, valamint Villány, Mohács és Szigetvár környékén. Március 21-én Almamellék és Szentlászló között öt példányból álló csapat vonult észak felé. A gólyák nagyobb számban történő beáramlását március 22–27. között tapasztalták a megfigyelők. Ekkor már megyeszerte megjelentek a fészkeken a párba állt gólyák is. A becslés szerint a megyében fészkelő állomány kétharmada foglalt fészket a hónap végéig.

A fecskék egy héttel később jelentek meg Baranyában. A molnárfecskék két példányát először március 20-án a sumonyi halastavaknál látták, majd három nappal később Orfűn, a Pécsi-tó fölött mutatkozott két példány. A füstifecskék első kis csapatát (10 példány) március 22-én szintén Sumonyban figyelték meg. Néhány nappal később ugyanitt már 30-50 példány éjszakázott a nádasban. Lakott területeken ugyanakkor még csak elvétve láttak a villásfarkú madarakból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!