a szerelem fontosabb

2018.10.29. 18:45

Férjhez ment a rangjáról lemondott japán hercegnő

Ajako hagyományos szertartás keretében mondta ki az igent nem nemesi származású vőlegényének a tokiói Meidzsi-szentélyben.

Forrás: MTI/EPA

A 28 éves hercegnő Akihito japán császár néhai unokatestvére, Takamado herceg harmadik, legifjabb lánya. Újdonsült férje Morija Kei, a Nippon Yusen hajózási vállalkozás 32 éves mérnöke.

Ajako a hagyományoknak megfelelően egy többrétegű kimonót viselt, haját a császári arisztokrácia jellegzetes hajviseletének megfelelően készítették el. A vőlegény fekete szmokingot és szürke nadrágot viselt a hercegnő dédnagyapja, Meidzsi császár emlékének emelt szentélyben tartott ceremónián.

„Örömmel tölt el, hogy összeházasodtunk és hogy ilyen sokan látogattak meg minket a Meidzsi-szentélynél és gratuláltak nekünk. Szeretnénk mindent megtenni, hogy olyan párrá váljunk, mint anyám és apám” – mondta Ajako hercegnő a magánszertartás után tartott sajtótájékoztatón.

A 28 éves hercegnő hagyományos szertartás keretében férjhez ment vőlegényéhez, a Nippon Yusen hajózási vállalkozás 32 éves mérnökéhez. Fotó: MTI/EPA

A japán császári család tagjai számára legalább három generáció óta adott a lehetőség, hogy szabadon válasszák meg házastársukat. Akihito császár volt az első koronaherceg, aki közemberrel kötött házasságot. A későbbi Micsiko császárnéval a teniszpályán találkozott.

Ajako hercegnőnek közemberrel való házassága miatt le kellett mondania rangjáról, ahogyan azt a japán örökösödési törvény előírja a nők számára. Miután aláírta a házassági papírokat, Morija Ajakóként él tovább.

A japán császári családban egyre kevesebb a férfi. Naruhito koronaherceg, aki a 84 éves Akihito 2019-es lemondása után átveszi az uralkodást, bátyja, Fumihito és a jelenlegi uralkodó nyolcvanas éveikben járó unokaöccsei, Hisahito és Maszahito a trón 4 várományosa.

Azzal, hogy Ajako elhagyja a császári családot, annak tagjainak száma 18-ra, nőtagjainak száma 13-ra esik vissza. A császári család folyamatos zsugorodása miatt egyre növekszik az aggodalom és erősödnek a japán birodalmi örökösödési törvény megváltoztatását kérő hangok, a konzervatívok azonban keményen elutasítják annak lehetőségét, hogy a nőknek is megengedjék a trón öröklését.

Borítókép: Ajako hercegnő, Takamado herceg harmadik, legifjabb lánya és vőlegénye, Morija Kei a házasságkötésükön a tokiói Meidzsi-szentélynél 2018. október 29-én.

Forrás: MTI/EPA

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!