debütálás

2019.07.03. 09:28

Operát rendez Woody Allen Milánóban

Operarendezőként debütál a milánói Scalában Woody Allen amerikai filmrendező, aki Puccini Gianni Schicchi című vígoperáját állítja színpadra.

Milánó, 2019. július 2. Woody Allen amerikai filmrendezõ a milánói Scalában tartott sajtótájékoztatóján 2019. július 2-án, négy nappal az elõtt, hogy az operaház Allen rendezésében mutatja be Puccini Gianni Schicchi címû operáját. A filmrendezõ az egyfelvonásos vígoperával 2008-ban debütált Los Angelesben. MTI/AP/Luca Bruno

Forrás: MTI / AP

Fotó: Luca Bruno

A darabot július 6-án mutatják be Fischer Ádám vezényletével, a címszerepet Ambrogio Maestri olasz bariton énekli.

Woody Allen több mint tíz éve már színpadra vitte Puccini egyfelvonásos operáját a Los Angeles-i Operaházban, ezt a változatot fogják bemutatni Milánóban.

A 83 éves filmrendező a hétvégi premier előtt kedden tartott milánói sajtótájékoztatón elmondta, hogy Plácido Domingo beszélte rá annak idején arra, hogy operát rendezzen, és hosszú időbe telt, amíg ráállt.

„Nem tudtam, megvan-e a képességen ilyen dologhoz. Filmet rendeztem és egy kevés színházi produkciót is. Az operarendezés nagyon élvezetes tapasztalat volt”

- hangsúlyozta.

Allen régóta szeret operát hallgatni, de általában csak az első két felvonást üli végig, mivel a filmforgatások korán reggel kezdődnek.

„Mindig is szerettem volna, hogy legyen egy olyan este, amelyet csak a harmadik felvonásoknak szentelnek, hogy végre megnézhessem azokat, amelyeket az elmúlt években elszalasztottam” – tette hozzá.

Allen a Gianni Schicchit neorealista stílusban rendezte meg Vittorio de Sicához és Federico Fellinihez hasonlóan. Elmondta, hogy ő más véget írt volna a Dante Isteni színjáték című műve alapján készült operának, amelyben a címszereplőt a pokolra kívánják azért, mert hasznot húzott a cselszövésből.

„Mindig a társadalom peremén élők mellett állok... Egy film végén nem küldeném pokolra, hanem jó ellátmánnyal nyugdíjba küldeném őt, és útjára engedném, hogy boldogan élhessen”

- fejtegette.

Az amerikai filmrendezőt, aki az Egyesült Államokban kegyvesztett lett szexuális visszaélés miatt, és legutolsó filmjének forgalmazását az Amazon lemondta, a Scalában nagy tapssal fogadták. A milánói operaházban való bemutatkozás mellett a város filmmúzeuma 28 filmjéből rendez retrospektív vetítést.

A szombati bemutató után Allen Spanyolországba utazik, ahol következő filmjét fogja forgatni.

Borítókép: Woody Allen amerikai filmrendező a milánói Scalában tartott sajtótájékoztatóján 2019. július 2-án, négy nappal az előtt, hogy az operaház Allen rendezésében mutatja be Puccini Gianni Schicchi című operáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!