Félelmetes

2022.05.24. 05:21

Veszélyes aszteroida tart a Föld felé, pénteken érkezik

A potenciálisan veszélyes égitestek közé tartozik.

Hatalmas, az Empire State Buildingnél négyszer nagyobb aszteroida fogja pénteken megközelíteni a Földet – írja a Live Science tudományos portál.

A 7335 (1989 JA) katalógusjelű aszteroida szerencsére viszonylag messze lesz tőlünk, négymillió kilométerre halad el bolygónk mellett.

Az űrszikla átmérője 1,8 kilométer és a NASA szerint a potenciálisan veszélyes égitestek közé tartozik, vagyis ha becsapódna, óriási katasztrófát idézne elő.

A NASA előrejelzése szerint ez lesz idén a legnagyobb kisbolygó, ami megközelít minket. 76 000 kilométer per óra sebességgel halad az űrben, hússzor gyorsabb, mint egy puskából kilőtt golyó. Következő elhaladása 2055. június 23-án várható, ekkor azonban még messzebb, a Hold–Föld-távolság hetvenszeresére lesz a bolygótól.

Az 1989 JA aszteroida egyike a 29 000 ismert földközeli objektum (NEO) egyikének. A NEO-k közé azokat az égitesteket sorolják, amelyek égi mozgásuk során 48 millió kilométerre megközelíthetik a Földet – szemlézte a cikket az Origo.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!