Bulvár-celeb

2022.10.13. 08:22

Még mindig kutatnak II. Erzsébet királynő rejtett vagyona után

Akár bírósági eljárás is indulhat, amennyiben az illetékes brit minisztérium nem válaszol azokra a dokumentumokra vonatkozó hatósági kérdésekre, amelyekből kiderülhet, II. Erzsébet királynő hogyan rejthette el magánvagyonának egy részét a nyilvánosság elől.

Fotó: Victoria Jones / POOL / AFP

Nagy-Britannia átláthatóságért felelős, független felügyeleti szerve, az információs biztos jogi lépésekkel fenyegette meg az üzleti, energiaügyi és ipari stratégiáért felelős minisztériumot (BEIS), amely két éve halogatja, hogy érdemben válaszoljon a II. Erzsébet magánvagyonával összefüggő kérdésekre – írja a The Guardian.

A minisztériumnak október végéig kell válaszolnia a kérelmekre, máskülönben bírósági eljárás indulhat ellene.

Az érintett dokumentumok részletezhetik, hogy a néhai uralkodó milyen eszközökkel rejthette el a nyilvánosság elől a tulajdonában lévő részvényeket és azok értékét.

II. Erzsébet személyes vagyonának pontos nagyságát soha nem hozták nyilvánosságra. A Sunday Times például 370 millió fontra (181 milliárd forint) becsülte az összvagyont. A pontos összeg azonban nehezen megállapítható. Egyrészt azért, mert sok esetben nincsenek erről nyilvánosan elérhető adatok, másrészt azért, mert formálisan nem II. Erzsébet személyes magánvagyonáról, hanem a királyi család vagyonáról van szó – írta az Euronews alapján az Origo.

A The Guardian egyébként tavaly hozta nyilvánosságra, hogy a

a királynő az 1970-es években sikeresen lobbizott a brit kormánynál egy törvényjavaslat érdekében.

Ez megakadályozta, hogy az uralkodó részvénytulajdonát nyilvánosságra hozzák.

Ennek eredményeként a kormány létrehozott egy államilag támogatott fedőcéget, Bank of England Nominees néven, amely a jelek szerint három évtizeden keresztül titokban tartotta a királynő magánrészvényeit és befektetéseit.

Elrejtett családi vagyonok

A The Guardian által megszerzett dokumentumok szerint a királyi család más tagjai is ugyanezt a céget használták arra, hogy elrejtsék a befektetéseiket a nyilvánosság elől.

Úgy tűnik, hogy a királynő egy titkos mechanizmust, az úgynevezett királynői beleegyezést használta fel az 1973-as törvénytervezet módosításának biztosítására. E mechanizmus értelmében a kormánynak be kell szereznie az uralkodó jóváhagyását az olyan törvényekhez, amelyek a Windsorok magánvagyonát vagy a királyi hatalmat érintik.

A fedőcég igazgatóinak éves jelentéseket kellett küldeniük a kormánynak, amelyben felsorolják az értékpapírokkal rendelkező személyeket, illetve az értékpapírok összértékét.

A vállalatot öt évvel ezelőtt számolták fel, de a 2011-ben készült Whitehall-dokumentum szerint „ezek a megállapodások mostanra megszűntek, és egyértelmű, hogy a palota nem kívánja visszaállítani őket”.

Az sem világos egyelőre, hogy miért szűnt meg a mentesség, vagy hogy milyen, az uralkodói befektetések titokban tartására vonatkozó intézkedések léptek a helyébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!