Bulvár-celeb

2022.12.09. 05:00

Gondolta volna? Ezért volt ilyen szokatlanul enyhe az ősz

Európában az idei volt az ötödik legmelegebb november. A nyári és az októberi felszíni levegőhőmérséklet pedig rekordot döntött: az 1991 és 2020 közötti átlagnál 0.2 Celsius-fokkal volt magasabb.

Illusztráció: Shutterstock

Különösen a kontinens északnyugati részén volt melegebb a szokásosnál, állapította meg az Európai Unió műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus, amelynek klímaváltozást figyelő szolgálata (C3S) szerint Európa 2022-ben a harmadik legmelegebb őszét élte át.

A szokásosnál egy fokkal magasabb, novemberben pedig a kontinens nagy részén átlag feletti hőmérséklet volt tapasztalható. Az Egyesült Királyságban az 1884-ig visszanyúló adatok szerint az idei volt a harmadik legmelegebb ősz, azelőtt csak 2006-ban és 2011-ben volt ilyen időjárás a Brit-szigeteken.

Európa déli részén, különösen Délnyugat-Franciaországban volt magasabb az átlagosnál az őszi hőmérséklet, valamint Grönland szezonális átlaghőmérséklete is jóval meghaladta a korábbi években tapasztaltat. A jelentés szerint az Északi-sarkvidék tengeri jégtakarójának kiterjedése három százalékkal maradt el az átlagostól. Ez a mérések kezdete óta a nyolcadik legalacsonyabb novemberi érték.

Grönland ősszel
Fotó: Beata Tabak / Forrás: Shutterstock

Az Antarktisz tengeri jegének kiterjedése novemberben 5 százalékkal maradt el az átlagostól, ezzel 2017 óta az ötödik legalacsonyabb értéket mutatta a műholdas adatok alapján – írja az Origo.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!