Bulvár-celeb

2023.02.04. 11:50

Megoldódott a híres Bigfoot rejtélye, valójában ezt látják, akik találkoznak vele

Ezernyi emberi átélte már a hatalmas, rémisztő alakkal való találkozást, de eddig nem sikerült senkinek a nagylábút beazonosítani.

Illusztráció: Shutterstock

Egy új kutatás szerint azonban ha valaki szemtől-szemben állna a mitikus lénnyel, meglepődne azon, amit látna.

Floe Foxon adattudós kimutatta, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában észlelt nagylábúak többsége valószínűleg fekete medve volt, amely a hátsó lábain lépkedett - derül ki az Origo cikkéből. 

A fekete medvék (Ursus americanus) általában négykézláb járnak, de gyakran állnak a hátsó lábukra, ha jobban szeretnének látni vagy erősebben megszagolni valami érdekeset. Ebből a testhelyzetből pedig kísértetiesen emberszerűnek tűnhetnek, bár meglehetősen szőrösek.

Nem ez azonban az első eset, hogy a tudósok a fekete medvét nevezik meg a nagylábú-jelenség magyarázataként. Egy tudós a fekete medvék várható populációit hasonlította össze az Egyesült Államok északnyugati sarkából bejelentett észlelésekkel 2005-ben. Ő akkor arra a következtetésre jutott, hogy egy amerikai fekete medvétől eltérő állatfaj lehet felelős a mitikus lény észleléseiért. Négy év múlva azonban egy másik, ugyanebben a régióban készült tanulmány nagyfokú átfedést mutatott ki a fekete medve populációk és a "jetiészlelések" között.

A BioRxiv tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint azokon a területeken, ahol a fekete medvék és az emberek száma magas, több ember lát nagylábút és ez különösen igaz a Csendes-óceán északnyugati részén. Texasban és Floridában viszont a fekete medvék közel sem gyakoriak, pedig mindkét államban gyakoriak a "jetiészlelések".

Illusztráció: Shutterstock

Foxon kiemelte: egy amerikai államban vagy kanadai tartományban átlagosan 900 fekete medve észlelésére jut egyetlen nagylábú. Az állítólagos szörnyeteggel kapcsolatos, eddig összegyűjtött fizikai bizonyítékokról, például fogakról és szőrről ezidáig mindig kiderült, hogy egy másik ismert állathoz tartoznak, és ez általában medve volt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!