Bulvár-celeb

2023.03.18. 16:50

Vigyázzon! Veszélyes lehet a WC-papír

A máj működésének árt az az anyag, ami a legtöbb WC-papírban megtalálható.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Andrey_Popov

Mérgező PFAS-t (perfluor- és polifluor-tartalmú alkil) találtak tudósok a WC-papírban a világ minden táján.

A vécén lehúzott és szennyvíztisztító telepekre kerülő WC-papír felteheteőn jelentős vízszennyezésért lehet felelős. Ráadásul a szennyvíztisztító telepre kerülve a vegyi anyagok a szennyvíziszapban lerakódnak, amelyet végül műtrágyaként a termőföldekre szórnak vagy a folyókba öntenek. A tanulmány 21 nagy észak-amerikai, nyugat-európai, afrikai, közép- és dél-amerikai WC-papírmárkát ellenőrzött, de a márkákat nem nevezte meg - írja a Guardian.

A PFAS-ok olyan mesterséges vegyi anyagok, amelyek széles körben használnak arra, hogy különböző termékeket hő-, zsír-, folt- vagy vízállóvá tegyenek. Ráadásul ezek az anyagok a a környezetben nem bomlanak le természetes úton, amely az ivóvíz, a talaj, a levegő és az élelmiszerek PFAS-szennyezéséhez vezethet.

PFAS: megzavarja a máj működését

A PFAS-oknak, vagyis a per- és polifluoralkil anyagoknak többféle típusa létezik. A PFOA és a PFOS a legrégebbi és legjobban vizsgált fajták közé tartozik. 

Egy másik, korábbi kutatás szerint a konkrét vizsgálatban a PFOS mutatta a legerősebb összefüggést a májrák kockázatával.

A PFOS-expozíció felső 10 százalékába tartozó embereknél négy és félszer nagyobb valószínűséggel alakult ki májrák, mint azoknál, akiknek a vérében a legalacsonyabb PFOS-szint volt - állapították meg a kutatók. 

 

A kutatócsoport szerint lehetséges, hogy a PFOS zavarja a normális májműködést, ami zsírfelhalmozódást okoz, ami nem-alkoholos zsírmájhoz vezethet. 

 

További kutatásokra van szükség annak meghatározására, hogy ez az egészségügyi elváltozás pontosan miért és hogyan következik be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!