biztonsági elem

2019.07.27. 07:12

Egyre kevesebb a hamis euró

Viszonylag kicsi az esélye, hogy valaki hamis bankjeggyel találkozzon, európai átlagban 10 ezer lakosra csak 15 hamis bankjegy jut.

Forrás: Shutterstock

Kifizetődik az euró bankjegyek ellátása új biztonsági elemekkel, jóval kevesebb hamis bankjegy került forgalomba – közölte pénteken az Európai Központi Bank (EKB).

Az első fél évben Európa szerte 251 ezer hamis bankjegyet vontak ki a forgalomból. A hamisítások száma 16,6 százalékkal esett vissza a múlt év első feléhez képest, 2018 második feléhez viszonyítva pedig 4,2 százalékkal csökkent. Az okozott kár az év első felében 13,5 millió euró volt az egy évvel korábbi 17,4 millió euróval szemben.

A számokat tekintve viszonylag kevés az esélye, hogy valaki hamis bankjeggyel találkozzon, európai átlagban 10 ezer lakosra csak 15 hamis bankjegy jut. Ennek ellenére nem árt óvatosnak lenni, a hamis bankjegyet nem váltják be, tulajdonosának semmilyen kártérítés sem jár.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!