Járvány

2020.05.17. 15:09

Rekordot dönthet az államcsődök száma a nemzetközi hitelminősítő szerint

Valószínűleg rekordot dönt az idén a törlesztési csődbe kerülő államadósok száma az új koronavírus okozta világjárvány súlyos gazdasági sokkja miatt – áll a Fitch Ratings Londonban ismertetett tanulmányában.

A nemzetközi hitelminősítő kiemelte, hogy az év eleje óta eddig három szuverén törlesztési csődesemény történt: Argentína, Ecuador és Libanon került hátralékba államadósság-szolgálati kötelezettségeivel.

Ez azt jelenti, hogy

a törlesztési csődbe került államadósok száma máris beállította az eddigi éves rekordot.

A Fitch által besorolással ellátott szuverén adósok közül 2017-ben szintén három – El Salvador, a Kongói Köztársaság és Venezuela – lett hátralékos államadósság-törlesztéseivel.

A Fitch Ratings londoni elemzői ugyanakkor

az év eleje óta jellemző minősítési dinamika alapján azzal számolnak, hogy az idén még további államcsődök várhatók, vagyis a törlesztési hátralékba kerülő államadósok száma meghaladja az eddigi éves rekordot.

A hitelminősítő e várakozás alátámasztására kiemeli, hogy az idén mindössze négy hónap alatt 29 szuverén leminősítést hajtott végre, ami szintén rekord.

Ugyancsak rekord az államadós-osztályzatokra érvényes, leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátások nettó egyenlege, amely jelenleg 28 a 2019 végén mért 4 után.

A cég közölte azt is, hogy öt államadósra tart érvényben „CCC” vagy ennél alacsonyabb szuverén kockázati besorolást.

A Fitch kimutatása alapján a „CCC/CC/C” államadós-osztályzati sávon belül az 1995-2019 közötti időszak egészének évenkénti átlagában 26,5 százalék, halmozott ötévi átlagban számolva 38,5 százalék volt az államadósság-törlesztési csődök aránya.

A Fitch Ratings definitív besorolási módszertana szerint a „CCC” szuverén osztályzat jelentős adóskockázatot és a törlesztési csőd tényleges lehetőségét jelzi, a „CC” minősítés pedig nagyon magas adóskockázatot jelent, és arra utal, hogy valószínűsíthető a törlesztési csőd valamilyen formája.

A történelmi távlatú tapasztalatok alapján mindez arra vall, hogy 2020-ban további államcsődök várhatók

- áll a Fitch keddi tanulmányában.

A hitelminősítő hangsúlyozta, hogy az államadósokat érintő csődesemények viszonylag ritkák: a cég mindössze 23 szuverén csődeseményt regisztrált azóta, hogy az 1990-es évek közepén elkezdte az államadós-kötelezettségek osztályzását.

Egy másik globális piacvezető hitelminősítő, a Moody's Investors Service legutóbbi tanulmánya szerint

az új koronavírus okozta járvány súlyos gazdasági hatásai miatt rekordra emelkedett azoknak a vállalatoknak a száma is, amelyek elveszíthetik befektetési ajánlású adósosztályzatukat.

A Moody's összesítése szerint az idei első negyedévben 26-tal 96-ra emelkedett a cég által besorolással ellátott globális vállalati listán azoknak a nem pénzügyi szolgáltatási cégeknek a száma, amelyek a befektetési, illetve a befektetésre már nem ajánlott – vagyis spekulatív, magas hozamú – osztályzati sáv határára kerültek.

A „bukott angyallá” válástól – vagyis a befektetésre ajánlott osztályzat elvesztésétől – közvetlenül veszélyeztetett vállalatok száma a Moody's globális besorolási listáján 43-ról 76-ra nőtt; ez szintén rekord.

A még befektetői osztályzatú, de ennek elvesztésével közvetlenül fenyegetett adósok besorolása a Moody's osztályzati módszertana alapján a befektetési ajánlású sáv alsó szélét jelentő „Baa3”, leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással vagy negatív előjelű figyelőlistás státusszal.

A „bukott angyal” (fallen angel) a befektetésre ajánlottból a spekulatív kategóriába visszasorolt kereskedelmi és államadósok megjelölése a hitelminősítői zsargonban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!