a megoldás része

2020.10.26. 21:18

NAÜ: atomenergia nélkül nem valósíthatóak meg a klímacélok

Atomenergia nélkül gyakorlatilag nem valósíthatóak meg a globális klímacélok – jelentette ki Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója hétfőn Bécsben.

„Tudományos tény, hogy az atomerőművek rendkívül alacsony széndioxid kibocsájtással rendelkeznek” – hangsúlyozta a szervezetet 2019 decembere óta irányító Grossi a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva.

Mint mondta, tapasztalati tény, hogy „a tiszta” energia harmada atomerőművekből származik.

Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületére (IPCC), illetve a Nemzetközi Energiaügynökségre hivatkozva a NAÜ főigazgatója kijelentette: „A párizsi klímaegyezményben rögzített két Celsius fokos küszöb elérése atomenergia nélkül szinte lehetetlen, ha nem egyenesen megvalósíthatatlan”.

„Az atomenergia a megoldás részét képezi” – emelte ki Grossi hozzátéve, hogy a nukleáris reaktorok stabil áramellátást nyújtanak, ami kiegészíti az olyan kevésbé állandó megújuló energiaforrásokat, mint a vízerő, szélerő és napenergia.

Az IPCC független szakértői ugyanakkor megállapították, hogy az atomenergia felhasználásának kiszélesítése esetében nagyobb erőfeszítésekre van szükség a nukleáris biztonság, a radioaktív hulladékok kezelése, illetve egyéb kockázati tényezők tekintetében.

Grossi beszélt arról is, hogy Németország döntése, hogy 2022-ig kiszáll az atomenergiatermelésből politikai értelemben ugyan legitim, a klíma és a két Celsius fokos klímacél tekintetében azonban szerinte tudományosan nem igazolható.

A 2015-ös párizsi klímaegyezmény legfőbb célkitűzése, hogy az évszázad végéig 2 Celsius-fokon belül tartsák a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodást megelőző szinthez képest. Ennek érdekében a megállapodás részesei nemzeti vállalásokat tesznek a globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!