Bizonytalan jövő

2018.02.18. 13:52

Siemens: a mostani leépítés csak ízelítő abból, amit a digitalizáció hoz

A Siemens erőművi berendezés üzletágát érintő leépítés csak ízelítő abból, amit az ipar digitalizációval járó gyökeres szerkezeti átalakulása általában az egész termelőiparban maga után fog vonni – jelentette ki Joe Kaeser, a konszern vezérigazgatója a német dpa hírügynökségnek adott interjúban. 

Siemens employees demonstrate with a silent march for the preservation of the generator factory in Erfurt, Germany, 21 November 2017. Siemens announced cutting of 6,900 jobs worldwide in response to changes in the energy and commodity sectors. Photo: Martin Schutt/dpa-Zentralbild/dpa

„Azok az intézkedések, amelyeket mi a fosszilis energiahordozókra épülő energiatermelés strukturális átalakulása miatt vállalatunknál meghozni voltunk kénytelenek, öt-tíz év múlva már eltörpülnek majd az ipari digitalizáció gyökeres átalakulást hozó hatásai mellett” – fogalmazott a Siemens vezére. Hangsúlyozta, hogy a Siemens a legtöbb német iparvállalattal ellentétben proaktívan megy a küszöbönálló változások elébe.

Erőművi berendezéseket és turbinákat gyártó üzletágánál a Siemens nemrégiben néhány üzem bezárását és globális szinten 6900 munkahely megszüntetését jelentette be, és ennek mintegy felét Németországban.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) a Siemens vezérének előrejelzésével kapcsolatban felidézi, hogy a német szövetségi munkaügyi hivatal, a Bundesagentur für Arbeit az emberi munka egynegyedét tartja kiválthatónak ipari automatizálással. Az informatikai ágazat szakmai képviseleti szervezete, a Bitkom felmérése pedig arra a megállapításra jutott, hogy az ágazat vállalatai a munkahelyek egytizedét látják veszélyben forogni a digitalizáció miatt.

Borítóképünkön a leépítés ellen demonstráló emberek a Siemens erfurti gyáránál.

Forrás: Martin Schutt / dpa-Zentralbild / dpa /AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!