100. jubileum

2019.09.08. 21:43

Óriási Bauhaus-múzeum nyílt Németországban

A több tízezer alkotást őrző Bauhaus-gyűjtemény új kiállítóhelyét Angela Merkel kancellár részvételével adták át a közönségnek.

Dessau, 2019. szeptember 7. Látogató a barcelonai Addenda Architects építészcsoport tervei szerint megépült, új Bauhaus Múzeum egyik kiállítótermében a Szász-Anhalt tartománybeli Dessauban 2019. szeptember 7-én, az intézmény megnyitása elõtti napon. A Walter Gropius német építész által Weimarban létrehozott Állami Bauhaus iskola alapításának 2019-ben van a 100. évfordulója. MTI/EPA/Filip Singer

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Filip Singer

A 28 millió eurós (9,2 milliárd forint) beruházással két és fél év alatt felépített múzeum megnyitója volt az évfordulóra szervezett németországi rendezvénysorozat egyik csúcspontja.

A művészetet és az iparművészetet egyesítő Bauhaus bútoroktól használati tárgyakon át textilekig a modern dizájn megannyi klasszikus remekét teremtette meg és „a német történelem jó részéhez” tartozik

- emelte ki Angela Merkel. Azonban az irányzat nemcsak történelem, hanem a jelenkor része, ma is meghatározza, hogy „miként építünk és lakunk, és hogyan formáljuk meg világunkat” – mondta a kancellár.

„A Bauhaus ma is példakép számunkra, amikor látjuk, milyen hatalmas kihívás élhetővé tenni és összekapcsolni a természettel a városi életet” – mondta Angela Merkel, azt kívánva a Szász-Anhalt tartományi város új múzeumát létrehozó alapítványnak (Stiftung Bauhaus Dessau), hogy éltessék tovább a Bauhaus különleges szellemiségét.

Az 1500 négyzetméter alapterületű múzeumépület a „ház a házban” gondolat megvalósulása,

az Addenda Architects nevű barcelonai iroda munkája. Tervüket 831 pályamű közül választották ki a dessaui Bauhaus alapítvány 2015-ös nemzetközi építészeti pályázatán.

A földszint szabadon látogatható, találkozóhelyként, rendezvények helyszíneként, fórumként és mindenekelőtt kortárs képzőművészeti tárlatok rendezésére szolgál. Az emeleten rendezett első kiállításon nagyjából 1000 tárgyon keresztül mutatják be a Bauhaus kialakulását és történetét.

A dessaui a második Bauhaus múzeum Németországban, amely a századik évfordulóra épült. Az első a szomszédos Türingia tartományi Weimarban áll, ahol 1919-ben Walter Gropius vezetésével megalapították az irányzat nevét viselő tervezőiskolát.

A Bauhausnak számos magyar származású tagja és követője is volt, mint például Breuer Marcel világhírű formatervező és Moholy-Nagy László festő, fotográfus, formatervező és filmes, az egyik leghíresebb magyar művész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!