Páratlan gyűjtemény

2020.10.14. 19:02

Ötven év után újra láthatók a Torlonia-márványok Rómában

Ötven év után újra kiállítják az értékes ókori márványszobrokból álló Torlonia-gyűjtemény legszebb darabjait Rómában.

Római császárok mellszobrai, bonyolult megmunkálású szarkofágok és egy 2500 éve vésett görög dombormű is található a 92 műtárgy között, melyeket a Capitoliumon, a Caffarelli-palotában állítanak ki.

A márványok az arisztokrata Torlonia család tulajdonában állnak, és csak egy töredékét képzik a világ legnagyobbnak tartott, 620 szoborból álló magánkollekciójának.

Akár hét, nyolc, 15 vagy még több kiállítást is tudnánk belőlük rendezni

mondta a Reuters hírügynökségnek Salvatore Settis történész, akit a család kért fel a tárlat kurátorának, így neki kellett döntenie, mely munkák kerülnek a nyilvánosság elé.

Mint sok más előkelő római család, eleinte a Torloniák is múzeumban helyezték el hatalmas gyűjteményüket, azonban 1976-ban bezárták az épületet, hogy luxuslakásokat alakítsanak ki benne. A gyűjteményt elszállították a család egy másik palotájának pincéjébe.

Igen fontos esemény, hogy újra kiállítjuk a legendás kollekciót. Amikor először megláttam a kincseket, nagyon megrázó volt, hiszen a legtöbbjüket ismertem könyvek lapjairól, azonban sosem találkozhattam velük

magyarázta Salvatore Settis.

A Torlonia család amely a 18. és 19. században a vatikáni pénzügyek kezelőjeként tett szert óriási vagyonára számos magángyűjteményt szerzett meg az idők során, volt közöttük 15. századi eredetű is. Kollekciójuk tehát a gyűjtemények gyűjteménye.

A kiállított szobrok között látható az az ókori Görögországban készült szökőkútmedence, melyről úgy vélik, Julius Caesar kertjében állt, és már akkor antiknak számított.

A kiállított szobrok közül többet alaposan restauráltak az évek során, van köztük például egy kecskeszobor, melynek teste az i. e. első században készült, a fejét azonban Bernininek, a híres 17. századi olasz szobrásznak tulajdonítják.

Sok alkotást restauráltak az 1600-as évek óta. A szobrok szerkezetén nem, csak a felszínükön kellett most dolgoznunk, hogy letakarítsuk róluk a port és piszkot, amely az évtizedek alatt rakódott rájuk, valamint el kellett távolítani a korábbi restaurálások alatt használt anyagokat

mesélte Anna Maria Carruba, a restaurátorok egyike.

A Torlonia-márványokat bemutató tárlatot eredetileg áprilisban szerették volna megnyitni, de a világjárvány miatt ezt el kellett halasztani. A nyitás új időpontja szerda, ezután június 29-ig Rómában, majd várhatóan legalább egy másik európai országban és az Egyesült Államokban lesz látható a gyűjtemény, mielőtt visszatérne és állandó otthont kapna Olaszországban.n

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!