vitás kérdés

2021.04.10. 13:00

Nem Leonardo a Salvator Mundi egyedüli alkotója egy francia dokumentumfilm szerint

Egy új francia dokumentumfilm szerint nem Leonardo da Vinci festette a Salvator Mundi (Világmegváltó) című festményt: a filmben idézett szakértők szerint az alkotás ugyan a műtermében született, de a mester csak „közreműködött” az elkészítésében.

People take pictures with mobile phone at an oil painting by Atelier Leonardo da Vinci's " Salvator Mundi" (Version Ganay), during the opening of the exhibition " Leonardo da Vinci ", on October 22, 2019 at the Louvre museum in Paris. - Five hundred years after the death of Leonardo da Vinci, the Louvre Museum inaugurates on October 23, 2019 the largest exhibition ever set up around the work of the genius of the Renaissance, which is already announced as a popular success. (Photo by Francois Guillot / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION

Forrás: AFP

Fotó: Francois Guillot

A dokumentumfilm feltárja, hogy a kép hitelessége körüli vita milyen diplomáciai bonyodalmat okozott a világ legdrágább festményének szaúdi tulajdonosa és Franciaország között.

A Jézust ábrázoló festményt 2017-ben a Christie's New York-i árverésén 450 millió dolláros (csaknem 136 milliárd forintos) rekordösszegért adták el. Később kiderült, hogy

a titkos vásárló a szaúdi koronaherceg, Mohamed bin Szalman volt, bár ezt a vásárláskor Rijádban hivatalosan tagadták.

A kérdés, hogy vajon Leonardo da Vinci volt-e a festmény egyedüli alkotója, nem újkeletű. Az ügy akkor került ismét előtérbe, amikor a tervekkel ellentétben 2018-ban nem állították ki az Abu Dzabiban épült új Louvre múzeumban, és egy évvel később a párizsi Louvre nagyszabású Leonardo-kiállításáról is hiányzott.

Antoine Vitkine új dokumentumfilmje (The Savior for Sale), amelyet a jövő héten vetítenek a francia televízióban, azt vizsgálja, hogy mi zajlik a színfalak mögött.

A filmben Emmanuel Macron elnök kormányának – nevüket elhallgató – szakemberei megerősítik: a Louvre tudományos elemzése arra az eredményre jutott, hogy a festmény ugyan Leonardo műtermében született, de a mester maga csak „közreműködött” az alkotás létrehozásában.

A szaúdi fél azonban ennek a hírnek nyilvánvalóan nem örült. „Mohamed bin Szalman nagyon világosan fogalmazott: a Salvator Mundit a Mona Lisa mellett állítsák ki száz százalékos da Vinci-festményként” – idézte fel a szaúdi koronaherceg válaszát egy francia illetékes.

A filmben elhangzik, hogy a szaúdiak különféle ajánlatokkal keresték meg a franciákat. A dokumentumfilm felveti, hogy a francia kormány egyes tagjai, köztük Jean-Yves Le Drian külügyminiszter lobbiztak Bin Szalman érdekében. Aggódtak amiatt, hogy az ügynek milyen hatása lehet a Franciaország és Szaúd-Arábia közötti széleskörű stratégiai és gazdasági kapcsolatára.

Macron azonban a dokumentumfilm szerint végül úgy döntött, hogy elutasítja a szaúdi kérést, és a Louvre múzeumra bízta a tárgyalásokat arról, hogyan jelenjen meg a festmény a retrospektív kiállításon. Nem született megállapodás, és a múzeum nem volt hajlandó megszólalni az ügyben.

„A szaúdiak ódzkodnak a hitelességről folyó vitától. Attól tartanak, az emberek majd otthon és külföldön is az mondják: rengeteg pénzt költöttek valamire, ami nem is Da Vinci”

– mondta el a dokumentumfilmben Chris Dercon, az egyik fontos francia múzeumi testület vezetője, aki művészeti kérdésekben a szaúdi kormány tanácsadója.

A 64,5 centiméterszer 44,7 centiméteres festményt 2005-ben 1175 dollárért (355 ezer forintért) vásárolta meg egy New York-i műkincskereskedő, és az Egyesült Államokban restaurálták.

A kristálygömböt tartó, kék köpenyt viselő Jézust ábrázoló reneszánsz festményt sokáig nem a nagy mesternek, hanem valamely tanítványának vagy más kortársának tulajdonították, eredetiségét csak 2011-ben ismerte el a művészettörténész szakma.

Számos brit szakértő hitelesítette a festményt régen elveszett da Vinci-alkotásként, és 2011-ben így is állították ki a londoni Nemzeti Galériában. Két évvel később egy orosz oligarcha vásárolta meg 127,5 millió dollárért (38,5 milliárd forintért).

Borítókép: a Salvator Mundi (Világmegváltó) című festmény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!