aukció

2021.05.05. 18:30

Beatles-relikviákat árvereznek Londonban

A 15 kikiáltási tétel között vannak a hamburgi időszakból, a hatvanas évek elejéről származó levelek és fotók is.

Astrid KIRCHHERR, Germany, photographer and artist, portrait, portrÃ_t, portrait, trimmed single image, single motif, in front of the entrance to the Hamburg Star Club, became known through her photos and friendship with the Beatles, whose legendary mushroom hairstyle is attributed to her recommendation, Hamburger Star Club, 01/06/1963, Â | usage worldwide (Photo by SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP)

Forrás: AFP

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Hatvan évvel a Beatles együttes nagy áttörést hozó hamburgi bemutatkozása után a híres brit banda ebből a korszakból származó több relikviáját bocsátják árverésre Londonban.

A 15 kikiáltási tétel között vannak a hamburgi időszakból, a hatvanas évek elejéről származó levelek és fotók is. A tárgyakra a Bonhams aukciósház árverésén szerdától lehet licitálni.

Az árverés legértékesebb tétele John Lennon többoldalas vízumkérelme, amelyen az 1980-ban meggyilkolt zenész több aláírása is szerepel. Az aukciósház becslése szerint a kitöltött nyomtatvány 140-160 ezer eurót (50-57 millió forintot) is érhet egy licitálónak.

A kínálatban vannak még Lennon és Paul McCartney levelei Astrid Kirchherr fotóshoz, aki az együttesről készült híres fekete-fehér fényképeket készítette.

A brit együttes számára a hamburgi fellépések rendkívül fontosak voltak. Mint Katherine Schofield, a Bonhams szakértője elmondta: az árverésre bocsátott gyűjtemény ritka bepillantást enged a zenekarnak ebbe az időszakába.

„Amikor a Beatles megérkezett Hamburgba, még csak liverpooli fiúk voltak, akik közül többen még nem is jártak külföldön. Mikor elhagyták a várost, már férfiak voltak” – magyarázta Schofield hozzátéve, hogy a Hamburgban adott több mint 500 koncertjükkel alapozták meg, hogy végül minden idők legnagyobb zenekarává váltak.

Borítókép: Astrid Kirchherr a Beatles legendás fotósa a hamburgi Star Club előtt 1965-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!