Döntött

2021.12.28. 09:34

Lemondott a temesvári kulturális fővárosi projekt menedzsere

A Bánság fővárosa eredetileg 2021-re nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa címet, ám a koronavírus-járvány miatt az Európai Tanács hozzájárult ahhoz, hogy 2023-ra halasszák a rendezvénysorozatot.

Lemondott tisztségéről Simona Neumann, a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2021 Egyesület ügyvezetője - közölte az Agerpres román közszolgálati hírügynökség.

A Bánság fővárosa eredetileg 2021-re nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa címet, ám a koronavírus-járvány miatt az Európai Tanács hozzájárult ahhoz, hogy 2023-ra halasszák a rendezvénysorozatot.

Simona Neumann lemondólevelében arról ír, hogy személyesen hozta meg a döntését, miután azt érezte, hogy összeomlott benne az a motiváció, amely a pályázat kidolgozásakor és a projekt menedzselése során vezette. Hozzátette: véget ér számára a küldetés, amelyért egy nemzetközi karriert otthagyva közel tíz éve hazaköltözött Temesvárra. Azt is hozzátette, hogy lemondásával utat kíván nyitni a politikai, közigazgatási döntéshozóknak, hogy a kulturális fővárosi projekt rájuk háruló feladataira összpontosítsanak.

A kulturális fővárosi projektet koordináló egyesület vezetése évek óta a bírálatok középpontjában állt. Az egyesületet elhagyták a legismertebb kulturális személyiségek az elhibázottnak tartott menedzsment miatt.

Nicolae Robu, Temesvár korábbi polgármestere 2020-ban kiiktatta az egyesületet a kulturális főváros projektjeinek a finanszírozásából, és közvetlenül nyújtott támogatást a kulturális fővárosi projekt egyes programjainak az előkészítésére. A 2020 őszén temesvári polgármesterré választott Dominic Fritz folytatta hivatali elődjének gyakorlatát.

Ez év júniusában Temesvár polgármestere, a Temes megyei önkormányzat elnöke és a kulturális miniszter közös levélben közölte a kulturális fővárosi cím brüsszeli illetékeseivel, hogy az egyesület vezetése már nem élvezi a bizalmukat. A levélben kételyeiket fejezték ki, hogy az egyesület vezetése képes a kulturális programok megszervezésére.

Borítókép: Simona L. Neumann (Timișoara 2023 Facebook-oldal)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!