Valódi ritkaság

2022.06.29. 09:29

Elárverezik Leonardo Az utolsó vacsorájának ritka vázlatait

A vázlatok, amelyeket da Vinci tanítványa, Giovanni Antonio Boltraffio készített a mester felügyelete alatt, Szent Jánost és Szent Jakabot ábrázolják.

Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című freskójáról készült ritka krétarajzokat árverez el július 6-án Londonban a Sotheby's aukciósház.

A két krétarajz Szent Jánost és Szent Jakabot ábrázolja. A vázlatokat da Vinci tanítványa, Giovanni Antonio Boltraffio készítette a mester felügyelete alatt.

A tanulmányok azután készültek, hogy da Vinci befejezte Az utolsó vacsora című művét, és azt mutatják, hogyan nézhetett ki a mester eredeti festménye, mielőtt állapota romlani kezdett volna.

Cristiana Romallinak, a Sotheby's illetékes szakértőjének magyarázata szerint Az utolsó vacsora állapota szinte elkészülte után nyomban romlani kezdett, és csak az ilyen ritka rajzok révén lehet igazán rekonstruálni az eredeti állapotot.

"Ennél közelebb nem kerülhet egy gyűjtő ahhoz, hogy Az utolsó vacsora tulajdonosa legyen" - hangsúlyozta Romalli.

A szakértő hozzátette, hogy a két nagyszerű rajz Leonardo technikai újítását is bemutatja: a reneszánsz mestert tartják az első olyan művésznek, aki nagy fejeket rajzolt színes krétával, de egyetlen rajza sem maradt fenn. A két kifejező vázlat azonban, amelyet egy olyan tanítványa készített, akire nagy hatással volt, fényt derít erre a technikára.

A rajzokra a Sotheby's Mesterek papírra készült munkái öt évszázadból elnevezésű aukcióján július 6-án lehet majd licitálni. Várhatóan egyenként 120 ezer fontért (55 millió forintért) is elkelhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!