Járvány

2020.11.25. 20:35

Zenei és táncgálával nyitja az évadot a járvány miatt bezárt milánói Scala

A műsor egyes részei élőben láthatók, míg egyes művészek az utazási nehézségek miatt felvételről szerepelnek.

Forrás: Shutterstock

A hagyományos december 7-i évadnyitó operaelőadás helyett a koronavírus-járvány miatt üres széksorok előtt rendez zenei és táncgálát a milánói Scala az északolasz nagyváros védőszentjének, Szent Ambrusnak a napján, amelyen hagyományosan kezdetét veszi az operaház új évadja.

A világhírű operaház közleményében kiemelte: a második világháború óta nem fordult elő, hogy ne tartsák meg a nyitógálát. Helyette december 7-én áriákból és duettekből, valamint balettrészletekből álló műsort közvetítenek, amelyben számos világsztár, köztük Plácido Domingo, Jonas Kaufmann, Roberto Alagna, Aleksandra Kurzak és Vittorio Grigolo is fellép.

A műsor egyes részei élőben láthatók, míg egyes művészek az utazási nehézségek miatt felvételről szerepelnek. A gálát élőben közvetíti az olasz köztévé, a RAI 1-es csatornája, és streamingelve is megtekinthető lesz.

Dominique Meyer, az operaház művészeti vezetője szerdai online sajtókonferenciáján hangsúlyozta: a gálával be akarják mutatni, hogy miközben nem könnyű a helyzetük, mégis meg tudják teremteni az opera élményét a közönség számára.

Olaszországban októberben zártak be a színházak és koncerttermek a koronavírus-járvány második hulláma miatt. A Scala júliusban nyithatott ki, miután a járvány első hulláma miatt négy hónapra bezárta kapuit.

A jelenlegi olasz járványügyi szabályok december 3-ig maradnak érvényben, azt követően néhány szabályon enyhíthetnek a téli ünnepek miatt, de a kulturális rendezvényekre ez valószínűleg nem vonatkozik majd.

A televíziós gálán mások mellett Giuseppe Verdi, Gioachino Rossini és Richard Wagner műveiből hallhatók és láthatók majd részletek.

Az évadnyitó előadáson eredetileg Donizetti Lammermoori Lucia című operáját mutatták volna be.

Meyer elmondta: nehéz döntés volt a nyitóelőadás lefújása, de tekintettel kellett lenniük a pandémiás helyzetre és az intézmény dolgozóira és művészeire. Októberben több tucatnyi énekes és zenész tesztje lett pozitív, és ezért a kórusnak és a zenekarnak is karanténba kellett vonulnia.

A Scala nyitógáláját évről évre a RAI állami tévécsatorna közvetíti. Tavaly Puccini Toscajának előadását csaknem hárommillió néző látta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!