bajnokok ligája

2019.02.14. 09:30

Nagy lépést tett a továbbjutás felé a Real

A legutóbbi három kiírásban győztes Real Madrid 2-1-re győzött az Ajax Amsterdam otthonában, míg a Tottenham Hotspur magabiztosan, 3-0-ra verte a vendég Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntős párharcának első, szerda esti mérkőzésein.

Real Madrid's Croatian midfielder Luka Modric (C) fights for the ball with Ajax's Danish midfielder Lasse Schone (L) and Ajax's Dutch midfielder Donny van de Beek (R) during the UEFA Champions league round of 16 first leg football match between Ajax Amsterdam and Real Madrid at the Johan Cruijff ArenA on February 13, 2019. (Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Emmanuel Dunand

Amszterdamban a holland csapat az első félidőben hatásos letámadásának köszönhetően óriási fölényben futballozott, s közel is állt a vezetéshez, ebben azonban a Bajnokok Ligájában debütáló videóbíró „megakadályozta”, Damir Skomina játékvezető ugyanis visszanézés után érvénytelenített Nicolas Tagliafico fejesgólját.

A fordulást követően kijött a szorításból a Real Madrid – melynek csapatkapitánya, a világ- és Európa-bajnok Sergio Ramos 600. mérkőzését játszotta a klub színeiben -, és gyakorlatilag az első igazi helyzetét Karim Benzema révén gólra váltotta. Az Ajax negyed órával a vége előtt Hakim Ziyech találatával egyenlített, a spanyolok azonban a csereként szóhoz jutó Marco Asensio 87. percben szerzett góljával diadalmaskodtak.

Benzema gólja:

Ziyech találata:

A Real győzelmét szállító Asensio:

A másik szerdai nyolcaddöntőben a Tottenham Hotspur rendkívül magabiztosan, 3-0-ra győzte le a Borussia Dortmund együttesét. A londoni Wembley Stadionban az első gólt szerző dél-koreai Szon Hung Min fantasztikus formában van: utóbbi 12 mérkőzésén összesen 11-szer volt eredményes.

A visszavágókat március 5-én rendezik.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzések:

Tottenham Hotspur (angol)-Borussia Dortmund (német) 3-0 (0-0)

gól: Szon (47.), Vertonghen (83.), Llorente (86.)

Ajax Amsterdam (holland)-Real Madrid (spanyol) 1-2 (0-0)

gól: Ziyech (75.), illetve Benzema (60.), Asensio (87.)

Erik ten Hag, az Ajax Amsterdam labdarúgócsapatának vezetőedzője a címvédő Real Madridról venne példát

Ten Hag mérkőzés utáni nyilatkozatában elsősorban játékosai rossz helyzetkihasználását említette, amiben mindenképpen javulniuk kell.

„Általában kevés helyzetet dolgozol ki egy olyan topcsapattal szemben, mint a Real Madrid. Mi mégis megtettük, de a befejezéseknél sokkal könyörtelenebbeknek kell lennünk.

Tanulnunk kell a spanyoloktól, akiknek a mérkőzésen kevesebb helyzetük volt, de több góljuk”

- hangsúlyozta.

Az Ajax trénere a 37. percben történtekről azt mondta – a videóbírózását (VAR) követően a játékvezető érvénytelenítette a holland gólt, ez volt az első ilyen eset a BL-ben -, hogy a pálya széléről nem úgy látta, mintha lesen álló játékosa akadályozta volna a vendégek kapusát.

Madridi kollégája, Santiago Solari nem foglalt állást az eset kapcsán, ami még gól nélküli állásnál történt. Az argentin edző inkább a madridiak győztes gólját (87. perc) szerző csereembert, Marco Asensiót dicsérte.

„Megmutatta, hogy játékosként képes még fejlődni. A maximumot nyújtotta attól a pillanattól, hogy pályára lépett.

És nemcsak a góljára gondolok, ami természetesen nagyon fontos volt számunkra” – tette hozzá.

Thibaut Courtois, a Real kapusa arra a kérdésre, hogy szerinte helyes játékvezetői döntés született, azt válaszolta, hogy igen. „Az első gondolatom az volt, hogy az Ajax játékosa lesen van” – mondta újságíróknak a belga kapus. Hozzátette: nagy szerencse, hogy a videóbírónak köszönhetően pontosan láthatóvá vált az a helyzet, amit akkor senki nem vett észre.

Csapattársa, Sergio Ramos, aki a Real Madrid színeiben 600. tétmérkőzését játszotta,

elmondta: mindig nagy támogatója volt a VAR-rendszernek, mert annak alkalmazása „tisztességesebbé” teszi a labdarúgást. „Készültünk arra, hogy szenvedés vár ránk. Nagy eredményt értünk el, és most az ellenfelünkön a sor, hogy ők szenvedjenek majd a mi pályánkon” – mondta a védő, aki a hajrában kapott sárga lapja miatt eltiltott lesz a nyolcaddöntő második felvonásán.

A madridi visszavágót március 5-én rendezik.

Borítókép: Modric és Schöne harca a labdáért a párharc első felvonásán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában