Kerékpár

2022.10.27. 14:48

Öt kemény hegyi szakasz vár a jövő évi Tour de France versenyzőire

Öt nehéz hegyi szakasz vár a 2023-as Tour de France francia országúti kerékpáros körverseny résztvevőire.

Christian Prudhomme, a Tour de France profi országúti kerékpáros körverseny versenyigazgatója a 2023-as verseny útvonalát ismertetõ sajtótájékoztatón Párizsban 2022. október 27-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Thibault Camus

A viadal szervezői csütörtökön leplezték le a jövő évi útvonalat. 

A spanyolországi Bilbaóból július 1-jén rajtoló háromhetes verseny indulói már az első héten a Pireneusokban tekernek, a hatodik, hegyi befutóval záruló szakasz során pedig megmásszák a legendás Col du Tourmalet hegyet.

A mezőny még ugyanezen a héten, a pihenőnap előtt felmegy a Puy de Dome nevű magaslatra is, amely legutóbb 1988-ban volt része a Tour útvonalának. A 13,3 kilométer hosszú kaptató utolsó négy kilométere 

több mint tizenegy százalékos átlagmeredekségű.

A következő pihenőnap előtt a bringásoknak egymás után három hegyi szakaszt kell teljesíteniük az Alpokban, július 18-án, a 16. etapon pedig a verseny egyetlen, 22 km-es időfutamát rendezik majd meg Passy és Combloux között. 

Ezt követi a courcheveli szakasz, amely bár nem emelkedőn zárul, a kerekeseknek 5100 méteres szintkülönbséget kell leküzdeniük 166 km alatt. A verseny az utolsó előtti napig nyílt lehet, akkor a Belfort és Le Markstein Fellering közötti 133 km-en öt emelkedő vár a mezőnyre.

A jövő évi Touron összesen 3404 km-t tekernek a versenyzők a hagyományosan párizsi, Champs-Élysées-i befutóig. Az idei viadalon a dán Jonas Vingegaard győzött a kétszeres első szlovén Tadej Pogacart megelőzve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában