Járvány

2021.06.07. 13:21

Metró elé ugrott a japán olimpiai bizottság egyik vezetője

Metrószerelvény elé vetette magát, és meghalt a japán olimpiai bizottság egyik vezető tisztségviselője Tokióban – jelentette hétfő reggel a Nippon kereskedelemi televízió.

A tokiói rendőrségi csak arról tájékoztatott, hogy halálos kimenetelű incidens történt a város egyik metróvonalán. Részleteket nem közölt, de a Nippon híradása szerint a japán olimpiai bizottság egyik vezető tisztségviselője, az 52 éves Morija Jaszusi halt meg. Az olimpiai bizottság közölte a Reuters hírügynökséggel, hogy gyűjtik az információkat.

Egyelőre nem tudni, hogy az eset összefüggésbe hozható-e az idei tokiói nyári olimpia megtartása körüli bonyodalmakkal.

A Jomiuri napilap által hétfőn közölt közvélemény-kutatás szerint kevesebb mint két hónappal a július 23-i megnyitó előtt előtt a japán lakosok csupán ötven százaléka gondolja úgy, hogy megtartják a sporteseményt. A megkérdezettek 26 százaléka szerint nézők nélkül lesz olimpia, és több mint 48 százalékuk szerint ismét törlik.

A megkérdezettek zöme úgy gondolja, hogy a sportolók és nézők védelmében hozott intézkedések nem elegendőek.

A japán kormány támogatottsága közben mélyponton, 37 százalékon van.

Az olimpiát tavaly kellett volna megtartani, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották. Az emberek azonban továbbra is kételkednek abban, hogy meg lehet tartani a olimpiát, megóvva a segédkező önkénteseket, a sportolókat, a tisztségviselőket és a nézőket a Covid-19-től. Ellenzéki képviselők hétfőn a parlamenti vitában keményen bírálták Szuga Josihide miniszterelnököt és kormányainak tagját, amiért az aggodalmak ellenére erőltetik az olimpia megtartását.

Az NHK közszolgálati televízió híradása szerint a kormány által a rendezéshez toborzott negyvenezer tokiói önkéntes közül mintegy 3500-en meghátráltak. Őket hozzá kell adni ahhoz a mintegy tízezer önkénteshez, aki a szervezők szerint már korábban lemondta a részvételt.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában