átalakulás

2021.02.03. 10:10

1500 milliárd forintból fejlődhet a magyar felsőoktatás (videó)

Ahhoz, hogy ezt a hatalmas összeget a lehető legjobban tudják hasznosítani, maguknak az intézményeknek is korszerűbbé kell válniuk, ennek hatékony eszköze a modellváltás – emelte ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára a közösségi oldalán szerdán közzétett videóban.

A magyar kormány célként határozta meg, hogy Magyarország Európa öt legversenyképesebb és legélhetőbb országa közé tartozzon 2030-ra – emlékeztetett Schanda Tamás.

Azt mondta, cél, hogy a fiatalok a jövő nyertesei legyenek, ezért korszerűbbé, versenyképesebbé teszik az oktatás egész rendszerét, így a felsőoktatást is.

Hangsúlyozta: ebben az egyetemeknek óriási szerepük van. Az elmúlt években már több döntéssel, átalakítással támogatták, hogy a hazai felsőoktatás mind a hallgatóknak, mind az oktatóknak vonzó legyen – fűzte hozzá.

A parlamenti államtitkár kitért a duális rendszer elindítására, és arra, hogy 2000-re növelték a doktoranduszok létszámát. Támogatni kezdték az intézményi és hallgatói kiválóságot, infrastruktúra-fejlesztéseket hajtottak végre – sorolta az eddigi lépéseket.

Kiemelte: ahhoz, hogy még versenyképesebbek legyenek az intézmények, további változtatásokat vezetnek be. Az egyetemi-főiskolai autonómia fontosságához nem fér kétség, de emellett az is fontos, hogy hatékonyan működjenek az intézmények és eredményesek legyenek, ezért – tette hozzá – modellváltásra van szükség a felsőoktatásban.

Kifejtette:

az új modell hatékonyabban támogatja az egyetemeket abban, hogy a társadalmi, gazdasági igényekre rugalmasan reagáló, a piaci folyamatok alapján működő szolgáltató központok lehessenek.

Emlékeztetett: a kormány elsőként a Budapesti Corvinus Egyetem új modellben működéséről döntött. Értékelése szerint ezzel az egyetem és az ország is jól járt.

Schanda Tamás azt mondta: ennek a sikeres modellnek a továbbgondolt változata szerint alakítanak át több intézményt is.

A modellváltó egyetemek kikerülnek a követlen állami fenntartású intézmények köréből, a feladatellátáshoz szükséges infrastruktúra, az épületek az egyetemek tulajdonába kerülnek, a fenntartói jogok pedig egy kifejezetten erre a célra létrehozott vagyonkezelő alapítványhoz

- magyarázta az új modellt az államtitkár. Úgy fogalmazott: „ez a záloga annak, hogy szabadabban működhessenek, a saját vagyon ugyanis nélkülözhetetlen ahhoz, hogy versenyképesebbé váljanak”.

Ahhoz, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek, a legfontosabb alap a szabadabb és versenyképesebb felsőoktatás, ennek megvalósításához teremtenek korszerűbb és kiszámíthatóbb körülményeket – hangoztatta Schanda Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában