emberrablások

2018.04.09. 23:16

Közel 150 ember szabadult a Boko Haram fogságából

Az elraboltakat a nigériai hadsereg szabadította ki a Boko Haram helyi dzsihadista szervezet fogságából.

Az al-Dzsazíra pánarab televízió a nigériai hadsereg szóvivőjének közleményére hivatkozva azt jelentette, hogy a kiszabadítottak között 95-en gyerekek, 54-en nők.

A művelet során a hadsereg három dzsihadistát megölt, ötöt pedig őrizetbe vett. A közleményből nem derül ki, hogy a hadsereg szenvedett-e veszteséget – mondta Onyema Nwachukwu.

A kiszabadítottakat orvosi ellátásban részesítették, majd azonosították őket. A jelentés nem tért ki arra, hogy mikor rabolták el a kiszabadított foglyokat.

A Boko Haram Nigéria észak-keleti részén tevékenykedik, célja egy iszlám kalifátus létrehozása. Az elmúlt években több támadást hajtott végre Nigérián kívül Kamerunban, Csádban és Nigerben is. A terrorszervezettel vívott harcokban az elmúlt nyolc évben több mint 20 ezren vesztették életüket, és mintegy 2,5 millióan kényszerültek elmenekülni otthonukból a térségben. A konfliktus teljesen tönkretette a Csád-tó térségének gazdaságát, aminek következtében az ENSZ adatai szerint mintegy 5 millió helyi lakost érint súlyos élelmiszerhiány.

Lai Mohammed nigériai tájékoztatási miniszter bejelentette, hogy a kormány tárgyalásokat folytat a Boko Harammal egy lehetséges tűzszünetről.

Ezek is érdekelhetik