Félelemben

2018.04.22. 13:27

Óvatosságból kiürítették a népszerű francia turistacélpontot

Miután egy férfi azzal fenyegetőzött vasárnap délelőtt, hogy a rendőrökre támad, a francia rendőrség elővigyázatosságból kiürítette az Atlanti-óceán partján található Mont-Saint-Michel árapályszigetet. Bár a szigetet azóta újra megnyitották, a gyanús embert azóta is keresik.

French gendarmes block the road leading to the Mont-Saint-Michel after it was evacuated on April 22, 2018 of its tourists and residents "as a precautious measure" after an unidentified suspect allegedly threatened to attack law enforcement members. / AFP PHOTO / Damien MEYER

A prefektúra délután kettőkor, miután a rendőrség megbizonyosodott arról, hogy a keresett ember már nem tartózkodik ott, feloldotta a zárlatot, és a turisták visszatérhettek a szigetre.

A gyanúsított ellen hatósági személy elleni halálos fenyegetés miatt indult eljárás, miután megfenyegette a csendőröket – közölte az ügyészség. A bűncselekmény öt év szabadságvesztéssel sújtható.

„A turistalátványosságnál már nincs semmilyen veszély” – közölte Jean-Marc Sabathé prefektus, aki délelőtt elrendelte a sziget teljes lezárását.

Korábban több szemtanú jelezte a rendőrségnek, hogy egy gyanús embert láttak Franciaország egyik leglátogatottabb turistalátványosságánál. A férfinál a rendőrség szerint nem volt fegyver, de

azt hajtogatta, hogy „zsarut akar ölni”.

A prefektus elmondta, hogy a fekete ruhába öltött férfi reggel háromnegyed 8-kor busszal érkezett a Mont-Saint-Michel-i apátsághoz. A rendőrség a férfit a szigeten a térfigyelő kamerák segítségével követte, majd miután nyomát vesztette, elővigyázatosságból elrendelte a turistalátványosság kiürítését. A turistákat incidens nélkül, rendben elszállították. Az apátságot, ahol éppen mise folyt, teljesen kiürítették és lezárták, és a hoteleket is el kellett hagyniuk a vendégeknek. A szigeten élők házait pedig egyesével átkutatták, de a férfit egyelőre nem találták meg.

„Átkutattattam minden házat annak ellenőrzésére, hogy ez az ember Mont-Saint-Michelben van-e még. Lehetséges, hogy a férfi a turisták közé vegyülve már rég elment” – mondta Jean-Marc Sabathé prefektus a France Info hírrádióban „nagyon komolynak” nevezve a riasztást. Utólag viszont az közölte, hogy a rendőrség egyáltalán nem feltételezte, hogy terrorista lenne a gyanúsított.

A félsziget felett egy rendőrségi helikopter is körözött egész délelőtt annak ellenőrzésére, hogy a gyanús ember nem próbálja-e meg gyalog elhagyni a turistalátványosságot az apály miatt vízmentes parti területen.

A férfi utcaszínészként mutatkozott be, és egy nagy zsák volt nála a kellékeivel, de a zsákot senki nem tudta ellenőrizni. A gyanú eloszlatására elő kell állítani. A térfigyelő kamerák felvételeinek köszönhetően megvan rá a lehetőség, hogy azonosítsuk, de ez hosszú időt vesz igénybe – jelezte a prefektúra.

A France2 közszolgálati televízió értesülése szerint a rendőrség már tudja, hogy kit keres.

Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő Mont-Saint-Michelt az Atlanti-óceán partján évente több mint 2,5 millió látogató keresi fel. A turisták a szárazföldön hagyják az autóikat egy parkolóban, és a szigetre gyalog vagy a helyi buszjárattal juthatnak el.

Borítóképünkön rendőrök a sziget bejáratánál

Forrás: Damien Meyer / AFP

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában