Kecskemét

2018.05.17. 15:42

A vadaspark igazgatóját támadja a szurikáta halálát okozó kisfiú édesapja

Az egész országot lázban tartja a Kecskeméti Vadasparkban elpusztult vemhes szurikáta ügye. Legtöbben az ötödik osztályos fiút ostorozzák, aki földhöz vágta Zarát, mások a gyerek védelmére keltek.

Kecskemét, 2017. február 1. Egy négy hónapos szurikáta (Suricata suricatta) Tokovics Tamás, a Kecskeméti Vadaspark igazgatójánál Kecskeméten 2017. február 1-jén. A kis nõstény állat három hónappal ezelõtt egy hónapos korában érkezett Budapestrõl, miután az anyja nem tudta gondozni. A szurikáta a hideg idõ miatt jelenleg az igazgatói irodában lakik. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Ahogy azt korábban megírtuk, hétfőn a Kecskeméti Vadaskertben egy kisfiú a tiltás ellenére benyúlt az állathoz, amely ösztönösen beleharapott a kezébe. A gyerek valószínűleg a rémülettől földhöz csapta a szurikátát, amely aortarepedés miatt rögtön elpusztult.

Sokan a kisfiút hibáztatják, mások a védelmére keltek. Így például az édesapja is, aki közösségi oldalára írt bejegyzésében elismerte ugyan, hogy a gyermek hibázott, de a felelősség kérdését az állatparkkal kapcsolatban is felvetette – adta hírül a borsonline.hu hírportál. Szerinte egy nyitott tetejű kifutóról van szó, így a gyerekek a kezeiket belógatva akarták futásra ingerelni az állatokat, miközben az ő fia kicsit mélyebbre nyúlt. A vemhes szurikáta a gyerek körmeit is átharapta, aki ekkor ijedtében a földhöz csapta az állatot. Szerinte ezután az igazgató a síró gyerekkel kiabált, akit taxival kellett kórházba vinni. Szerinte az igazgató nagyobbat hibázott a fiúnál, amikor egy állatot egy ember elé helyezett.

A Kecskeméti Vadaspark igazgatója viszont állítja: ők keresték meg a gyereket, és az osztállyal lévő pedagógust is nekik kellett megtalálniuk. A fiú szerinte teljesen bezárkózott, nem volt hajlandó elmondani, hogy mi történt, mindent az osztálytársaktól tud, akik látták az eseménysort. Az igazgató elmondása szerint kedden megtette azt a gesztust, hogy felhívta az iskolát, és a gyerek hogyléte felől érdeklődött. Azt a választ kapta, hogy a keze gyógyul, és az sem látszik, hogy lelkileg megtört volna. „Nem akarjuk keresztre feszíteni a fiút. De ebből mindenkinek tanulnia kell” – mondta Tokovics Tamás.

Az igazgató a baon.hu hírportálnak elmondta: újra kell gondolniuk, hogy miként tehetik még biztonságosabbá az állatkertet úgy, hogy ne csak az embereket védjék az állatoktól, hanem az állatokat is az emberektől. A vezető kiemelte, hogy nem keresnek bűnbakot, hanem a szomorú eseten keresztül is próbálják célba juttatni üzenetüket: kerüljünk közelebb a természethez, ezáltal egymáshoz.

Borítóképünkön a kecskeméti szurikáta, Zara látható.

MTI Fotó: Ujvári Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában