Egyházszakadás

2018.11.13. 20:31

Nem tárgyaltak Porosenkóval az ukrán ortodox egyház Moszkvához hű püspökei

Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint a találkozót az elnöki hivatal az Ukrán Ház nevű kulturális intézménybe szervezte. A moszkvai patriarchátus püspöki kara viszont közölte, hogy kizárólag egyházi területen hajlandó találkozni az államfővel.

Kedden a moszkvai patriarchátus a kijevi Pecserszka Lavra kolostor- és templomkomlexumban tartott püspöki gyűlést, amelyen határozatot hoztak arról, hogy nem fognak részt venni az autokefál, azaz független nemzeti ukrán egyház megteremtésében. „Törvénytelen beavatkozásnak” minősítették továbbá a konstantinápolyi pátriárka azon döntését, hogy kész autokefáliát adni az Ukrajnában létrejövő egységes nemzeti ortodox egyháznak, amely szerintük tovább mélyíti a megosztottságot az Ukrajnában élő emberek között. Leszögezték, hogy nem tartják lehetségesnek a továbbiakban az „eucharisztikus közösség” fenntartását Konstantinápollyal.

A gyűlésen a patriarchátus 90 püspöke közül 83 vett részt, beleértve az egyház vezetőjét, Onufrij metropolitát.

Az elnöki hivatal sajtószolgálatának nyilatkozata szerint Porosenko fenntartja meghívását a moszkvai patriarchátus püspökei számára egy újabb találkozóra. Ugyanakkor – teszi hozzá a nyilatkozat -, sem az ultimátumok nyelvén megfogalmazott követelések, sem a püspöki gyűlés a meghívás idejére eső megtartása – amely nyilván Moszkvában készült forgatókönyv alapján történt – nem képes meghiúsítani az egységes nemzeti ortodox egyház létrejöttét.

„Ezt a folyamatot államunk polgárainak abszolút többsége támogatja. Ezért szembemenni saját népünk akaratával egy olyan út, amely sehová sem vezet” – hangsúlyozza az elnöki állásfoglalás.

Petro Porosenko ukrán elnök áprilisban fordult I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökomenikus pátriárkához azzal a kéréssel, hogy adjon önállóságot a most még az orosz ortodox egyház joghatósága alá tartozó ukrán ortodox egyháznak.

A folyamat elindult, Konstantinápoly kijelentette, hogy joga van az ökumenikus pátriárkának döntenie a kérdésben, továbbá Konstantinápoly visszavette joghatóságát az ukrán ortodox egyház fölött Moszkvától. A konstantinápolyi szinódus október elején hozott döntése alapján amint létrejön az egyesített ukrán ortodox egyház, az ökumenikus pátriárka megadja az új egyházvezetőnek a tomoszt, vagyis az önállóságról szóló iratot. Ehhez egy egyesítő gyűlést kell tartani az ukrán ortodox egyháznak, amelyen meg kell választaniuk a püspököknek az új egységes egyház vezetőjét.

Ukrajnában jelenleg három részre szakadt ortodox egyház működik. A moszkvai patriarchátus az orosz ortodox egyház joghatóságát ismeri el. A kijevi patriarchátus 1992-ben szakadt ki Filaret pátriárka vezetésével, már akkor azzal az igénnyel, hogy Ukrajnának Oroszországtól független, saját nemzeti ortodox egyháza legyen. Moszkva viszont nem ismeri el a kijevi patriarchátus függetlenségét, szakadárnak tekinti. A harmadik és legkisebb az úgynevezett autokefál ortodox egyház, amelyet Moszkva szintén szakadárnak tekint.

A ukrán egyház autokefállá válását Moszkva hevesen ellenzi, s azt az orosz világi és politikai vezetés egyaránt az évezred egyházszakadásának nevezi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában