Történelmi esemény

2019.01.05. 12:37

Elszakadt egymástól az ukrán és az orosz ortodox egyház

I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka aláírta azt a dokumentumot (tomosz), amellyel hivatalosan elismerte az önálló (autokefál) ukrán ortodox egyházat, szentesítve annak elszakadását az orosz ortodox egyháztól, amellyel 1686 óta egységben volt.

Isztambul, 2019. január 5. I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka (b) és Epifanij metropolita, az újonnan létrehozott egységes ukrán ortodox egyház feje megöleli egymást, miután aláírták az önálló ukrán ortodox egyházat elismerõ dokumentumot (tomoszt) az isztambuli Szent György-székesegyházban 2019. január 5-én. A dokumentum szentesíti az ukrán egyház elszakadását az orosz ortodox egyháztól, amellyel 1686 óta egységben volt. MTI/EPA/Erdem Sahin

Az ünnepélyes eseményre a Szent György-székesegyházban, az ökumenikus patriarkátus székhelye mellett került sor.

Az aláírás előtt istentiszteletet tartottak, melyen részt vett Petro Porosenko ukrán elnök, Pavlo Klimkin külügyminiszter, Sztepan Poltorak védelmi miniszter, Andrij Parubij házelnök, Epifanij metropolita, az újonnan létrehozott egységes ukrán ortodox egyház feje és az egyház több főpapja, az ökumenikus patriarkátus papjai, valamint több ukrán politikus.

Az istentisztelet után Bartolomaiosz rezidenciáján fogadta az ukrán elnököt és Epifanij metropolitát, majd ezután visszamentek a székesegyházba, ahol a pátriárka aláírta a tomoszt.

A dokumentumot vasárnap, az Urunk megjelenése (vízkereszt) ünnepén tartandó liturgián fogják átnyújtani Epifanij metropolitának.

Ezután Kijevbe viszik, ahol a Szófia-székesegyházban január 7-én, ortodox karácsony ünnepén mutatják be a híveknek, majd közszemlére teszik a Kis Szófia-székesegyházban.

I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka aláírja az önálló ukrán ortodox egyházat elismerő dokumentumot (tomoszt) az isztambuli Szent György-székesegyházban 2019. január 5-én. Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin

Az ökumenikus pátriárka a tomoszban

felhívta a többi autokefál ortodox egyházat, hogy ismerjék el az új autokefál egyházat, és nevezzék azt „legszentebb ukrán egyháznak”.

A dokumentum szerint az új egyház működési területe Ukrajnára korlátozódik, azon kívül nem alapíthat egyházközségeket.

Petro Porosenko az ukrán ortodox egyház létrejöttét történelmi eseménynek nevezte, hozzátéve, hogy ez a nap „örökre beírta magát a történelembe”. Köszönetét fejezte ki Bartolomaiosznak, akit ukrajnai látogatásra hívott meg.

Az orosz ortodox egyház – a legnépesebb ortodox egyház – első reagálásában elhatárolódott az eseménytől, és élesen bírálta az ökumenikus pátriárkát.

Alekszandr Volkov, Kirill moszkvai pátriárka szóvivője a TASZSZ-nak nyilatkozva kijelentette: „Bartolomaiosz pátriárka az aláírással végleg elszakította magát a világortodoxiától, és szakadárrá vált”. Vlagyimir Legojda, a moszkvai patriarkátus ortodox egyházközi kapcsolatokkal és tömegtájékoztatással foglalkozó szinódusi részlegének elnöke pedig Telegram-bejegyzésében azt írta, hogy a tomosz „üres papír, csillapítatlan politikai és személyi ambíciók eredménye, amelyet a kánonjog megsértésével írtak alá, és amely ezért semmilyen kánoni erővel nem bír”.

Borítókép: I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka (b) és Epifanij metropolita az isztambuli Szent György-székesegyházban 2019. január 5-én.

MTI/EPA/Erdem Sahin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában