Tűzharc

2019.02.18. 07:59

Indiai katonák haltak meg a vitatott hovatartozású Kasmírban

Négy indiai katona meghalt hétfőn a vitatott hovatartozású Kasmír indiai részén a terület elszakadásáért küzdő fegyveresekkel vívott összecsapásban – közölték helyi tisztviselők.

Egy másik katona és egy civil megsebesült a műveletben, amelyet azt követően indítottak, hogy múlt csütörtökön egy öngyilkos merénylő robbantásos támadást követett el egy félkatonai gépkocsioszlop ellen ugyanebben a térségben. A merényletben legalább 44-en meghaltak és kéttucatnyian megsebesültek.

Az összetűzés hétfőn kezdődött azzal, hogy az indiai kormányerők bekerítették a dél-kasmíri Pulvama települést, ahol értesüléseik szerint fegyveresek rejtőztek el. A lövöldözés akkor robbant ki, amikor a katonák elkezdték a lakóházak átkutatását.

Az összetűzésben életét vesztette egy indiai őrnagy is. A sebesültek állapota válságos.

A rendőrség tájékoztatása szerint azóta megszűnt a lövöldözés, de a katonák folytatták a házkutatásokat.

India és Pakisztán egyaránt magának követeli a jelenleg megosztott Kasmír egész területét. Az indiai uralom ellen 1989 óta harcolnak fegyveres lázadók. Az ezredforduló és 2005 között olyan sok pokolgépes támadást hajtottak végre, hogy India kénytelen volt bombabiztos páncélozott járműveket venni Kasmírban szolgáló katonái számára. Kasmír területén a legutóbbi jelentősebb támadást 2016-ban hajtották végre, amikor a fegyveresek egy indiai katonai bázist ostromoltak meg. Az incidensben 20 katona halt meg.

A kasmíri lakosság zöme egyébként egyetért a felkelők követelésével, miszerint egyesíteni kellene a területet vagy pakisztáni uralom alatt, vagy független állam megteremtésével. India és Pakisztán függetlenné válásuk óta több háborút is vívott Kasmír megszerzéséért, ám a konfliktust több mint hetven éve nem sikerült megnyugtatóan rendezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában