Sajátos tranzakció

2019.06.18. 15:11

Gyurcsány idején privatizálták a MAHART Passnave Kft.-t

A tények árnyalják Szabó Tímea ellenzéki képviselő állítását.

Visegrád, 2019. június 10. A balesetben részes, Magyarországra visszatérõ Viking Sigyn szállodahajó (j) a visegrádi hajóállomáson 2019. június 10-én. A hajó május 29-én ütközött össze a Hableány sétahajóval, amely felborult, majd elsüllyedt a Margit hídnál. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Azóta további tizenhárom áldozat, köztük a Hableány matrózának holttestét találták meg és azonosították. A szállodahajó ukrán állampolgárságú hajóskapitányát halálos tömegszerencsétlenséget okozó, gondatlanságból elkövetett vízi közlekedés veszélyeztetése vétségének elkövetése miatt hallgatták ki gyanúsítottként és tartóztatták le. MTI/Cseke Csilla

Forrás: MTI

Fotó: Cseke Csilla

A Hableány balesetét okozó svájci rendezvényhajó tulajdonosi viszonyait is felrótta Szabó Tímea a Párbeszéd képviselője hétfőn a parlamentben, amikor Orbán Viktorhoz intézett kérdésében a kormányt tette felelőssé a tragédiáért. Arra utalt többek között, hogy a Viking svájci tulajdonosának közös cége van a magyar állammal, és ez a cég fölözi le a dunai hajózás profitját – emlékeztet a Magyar Nemzet cikke.

A lap szerint a tények azonban árnyalják az ellenzéki képviselő állítását, ugyanis a MAHART Passnave Kft.-t a második Gyurcsány-kormány idején, 2008-ban privatizálták,

új tulajdonosai a még 1948-ban, a magyar szocializmus megalapozásának időszakában létrehozott Masped Zrt. és az Európa Rendezvényiroda Kft. lettek, előbbi 84 százalékban, utóbbi 16 százalékban gyakorolta a tulajdonosi jogokat.

Öt évvel később, immár a második Orbán-kormány regnálása idején ismét állami kézbe került a személyhajózásra szakosodott társaság többségi tulajdona, méghozzá sajátos tranzakcióval és fizetési teljesítéssel: 2013 októberében a magyar állam a Masped tulajdonrészéből megvásárolt 51 százalékot, majd a vételárat a következő öt esztendő osztalékából fizette ki.

A MAHART Passnave-t 2013-ban vásárolta meg a magyar állam számára a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő. Idén márciustól a cég feletti tulajdonosi jogokat az állami Magyar Turisztikai Ügynökség gyakorolja.

A Masped megmaradt 33 százalékos üzletrészét, valamint az Európa Rendezvényiroda Kft. 16 százalékát, vagyis összesen a MAHART Passnave 49 százalékát pedig a svájci Viking River Cruises vásárolta meg.

A MAHART Passnave Kft. egyik korábbi tulajdonosának, az Európa Rendezvényiroda Kft.-nek a tulajdonosi köre – azaz Ablonczy Péter, Sztankó Attila Gyuláné, Sztankó Attila Gyula és Ablonczyné Markó Judit – megegyezik a Hableányt üzemeltető Panoráma Deck Kft. tulajdonosaival.

Borítókép: A balesetben részes, Magyarországra visszatérő Viking Sigyn szállodahajó (j) a visegrádi hajóállomáson 2019. június 10-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában