uralkodó kartellek

2019.09.06. 07:08

Nem hajlandók kiszolgálni a rendőrséget és a hadsereget a benzinkutak Mexikóban

Mexikói szövetségi ügyészek közölték csütörtökön: több olyan bejelentést kaptak, miszerint benzinkutak az északi Tamaulipas államban nem hajlandók kiszolgálni a rendőrség és a hadsereg járműveit.

A problémát leginkább Nuevo Laredo városban tapasztalták, amely szemben helyezkedik el az amerikai Texasban lévő Laredóval, a határ túloldalán. Nuevo Laredót már régóta a Zetas kábítószerkartell uralja, és a bűnszervezetnek létrejött ott egy szakadár csoportja: az Északkeleti Kartell. A mexikói főügyészi hivatal bejelentette: bűnügyi nyomozást indított amiatt, hogy a benzinkutak megtagadják a szolgáltatást.

A sajtó arról kérdezte szerdán Andrés Manuel López Obrador mexikói elnököt: igaz-e, hogy a Zetas megfenyegette a benzinkutakat arra az esetre, ha kiszolgálnák a rendőrséget és a hadsereget. Ő azt mondta: foglalkoznak az üggyel, de a kutakat nem büntetik.

Az ügyészség eljárása azonban valószínűleg elsősorban a benzinkutak tulajdonosai ellen irányul.

A tamaulipasi drogkartellek annyira vakmerők lettek az utóbbi időben, hogy akár közvetlenül is megtámadják a laktanyákat, katonai járőröket. Tagjaik gyakran hamis katonai egyenruhában járnak, páncélozott teherautók alkotta nagy konvojokban közlekednek, és gyakran lezárnak utakat a forgalom elől.

Az állam egyes részen a kábítószer-kereskedők saját térfigyelő rendszert építettek ki, a villanyoszlopokra szerelik a kamerákat, hogy figyelni tudják a rendőrség és a hadserege mozgását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában