karácsonyi vásárok

2019.12.17. 16:28

Terrorkészültség árnyékolja be az ünnep hangulatát

Óriási a terrorfenyegetettség a karácsonyi vásárokon Európa-szerte. Az ünnepi dekorációkat a nagy bevándorlóországokban már betonkarácsonyfák és fegyveres rendőrök is tarkítják, hogy az ünnepekkor se felejtse el senki a korábbi migránsok okozta terrortámadásokat.

Forrás: V4NA

Közeleg a szeretet ünnepe, és az európai fővárosok is nagyban készülődnek, azonban sajnos nem úgy, ahogy azt elsőre gondolnánk – írja a V4NA.

A hírügynökség tájékoztatása szerint Essen városa például igyekezett ünnepivé tenni a közbiztonsági intézkedéseit azzal, hogy karácsonyfa formájú betontömböket rakott a karácsonyi vásár köré. A majdnem két méteres és 3 tonnát nyomó „fenyők” falként veszik körbe az ünneplő vásárlókat, hogy ezzel csökkentség a terrortámadások kockázatát.

Betonkarácsonyfák védenek az ámokfutóktól
Fotó: V4NA

A cég, amely kifejezetten terrorakadályok gyártására specializálódott, az ünnepi hangulattól ihletve hóembereket is készített, miután szembesült azok szükségességével a 2016-os berlini terrortámadás után, amikor a támadó egy kamionnal hajtott az ünneplő tömegbe.

Németország mellett Olaszország is bőven kapott bevándorlókat idén. Ez meg is látszik az olasz közbiztonságon, ezért a brit külügyminisztérium (FCO) az olasz vásárokba özönlő turistákat külön figyelmeztette „a terrortámadások veszélyét nem zárhatjuk ki”.

Hozzátették, hogy minden kikapcsolódni vágyó látogató „maradjon éber és kövesse a helyi hatóságok tanácsait”. Az FCO emellett külön figyelmeztetett a német helyzetre is és kijelentette „a terroristák több mint valószínűleg támadnak majd Németországban”.

Belgium esetében is érkezett külügyminisztériumi figyelmeztetés, amiben értesítik a turistákat a várható terrortámadásokra.

A felhívás kiemeli „a támadások bárhol megtörténhetnek, beleértve a tömegközlekedést, a pályaudvarokat és a külföldiek által gyakran látogatott helyeket”. Szerencsére a belgák nem jelentettek támadást 2016 óta, amikor öngyilkos merénylők a város több pontján is robbantottak, 32 embert megölve és háromszázat megsebesítve.

A franciák nem csak Krisztus születésére, hanem a tavalyi Strasbourgi mészárlásra is emlékeznek és az árusok arról számolnak be, hogy még mindig kísérti őket az eset, amikor Cherif Chekatt pisztollyal és késsel három embert megölt, és tizenegyet megsebesített.

A Strasbourgi vásár még nem felejtette el a tavalyi mészárlást
Fotó: V4NA

Egy árus elmondta, családja már 1906 óta részt vesz a karácsonyi vásárokban és gyávaság lenne emiatt feladni.

Hozzátette: a légkör ettől függetlenül még mindig nyomasztó.

Bár a vásárok a nyilvánvaló fenyegetés árnyékában is kitartóan árasztják a karácsony szellemét, idén sokkal nehezebb dolguk lehet, hiszen bár tömeggyilkosság eddig nem történt, múlt héten egy muszlim banda halálra vert egy tűzoltót Augsburgban.

A tűzoltók részvétüket nyilvánítják meggyilkolt társuknak
Fotó: V4NA

Kétségkívül egy borúsabb ünnep elé nézünk, mint eddig bármikor – írja a V4NA.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában