a fegyelem erősítése

2020.10.27. 06:34

Megemelt bírság jöhet a maszk nélküli vásárlóknak

Akárcsak a hatósági házi karantén, a kötelező bolti maszkviselés szabálysértése esetén is emelkedhet a vásárlókra kiróható ötezer forintos bírságösszeg. Már a kormány előtt van az áruházláncok szövetségének erről szóló javaslata, amely lapunkkal közölte: az év végi ünnepi bevásárlószezonra gondoskodnak a megfelelően megerősített állományról, hogy a tömegben hatékonyabb legyen a szigorú ellenőrzés.

Budapest, 2020. május 18. Vásárlók az Allee bevásárlóközpontban 2020. május 18-án. Budapesten hatályát vesztette a kijárási korlátozás, de életben maradnak egyes védelmi óvintézkedések. Kötelezõ maszkkal, sállal vagy kendõvel eltakarni az arcot az üzletekben is, a 65. életévüket betöltöttek továbbra is csak 9 és 12 óra között vásárolhatnak. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Kezdeményezte a kormánynál az Országos Kereskedelmi Szövetség, hogy a maszkviselési kötelezettség kiterjesztése és az azzal kapcsolatos ellenőrzések szigorítása érdekében növelje meg a boltokban tetten ért szabálysértőknek járó bírságösszegek alsó, jelenleg ötezer forintos határát – közölte a Magyar Nemzettel Vámos György.

A főtitkár jelezte: álláspontjuk szerint teljes mértékben helyes és támogatandó szándék a maszkviselés ellenőrzésének szigorítása a kormány részéről, mivel

a járványügyi helyzet mostanra drámaivá vált, vagyis akár életek múlhatnak a lakosság felelős magatartásán a nyilvános helyeken.

A szigorítás rendre utasít

„Alapvető érdeke a kereskedőknek, hogy folyamatosan biztonságos körülmények között bonyolódjon a hétről hétre erősödő év végi szezon az üzletekben, mérettől függetlenül. Viszont nem lehet minden vevő mellé külön ellenőrt állítani, ezért

az egyik látványos előrelépés az lehet, hogy a büntetési összeg elrettentő erejű emelése még nagyobb figyelemre készteti majd a vásárlót”

– fejtette ki a főtitkár, aki szerint eleve visszatartó ereje van, ha a helyszínen megjelennek az egyenruhás rendőrök, akik egyébként első alkalommal csak figyelmeztetik a renitens vevőt.

„Nem a bírságolás a cél, hanem a védekezésben egyre általánosabbá váló védőviselettel kapcsolatos fegyelem erősítése. Ezért nem azt javasoljuk, hogy már a legenyhébb esetekben is pénzt fizettessenek, hanem azt, hogy a bírságolásra eddig is alapot adó helyzetekben – például amikor a többi jelenlévőt veszélyezteti a szabályszegő – markánsan emelkedjen az alapösszeg.”

Megerősítik a biztonságot

Vámos György arról is beszélt, hogy támogatják azt a szakszervezeti felvetést, miszerint az ünnepi bevásárlások idején nagyobb erővel biztosítsák a láncok a kötelező ellenőrzési feladatok ellátását.

Mint mondta, általános megoldás viszont nincs, hiszen üzlettípusonként eltérők az adottságok, a forgalom szerinti igények. Van, ahol most is külsős vagyonőrök dolgoznak, de sok helyen belülről oldják meg a kérdést.

„A szezon előtt az aktuális jogszabályi kötelezettségekhez igazítva a cégek áttekintik a kapcsolódó belső szabályzatukat, és arra törekednek, hogy minden feladatra gondoskodjanak a kellő számú munkaerőről. Az ünnepek előtt egyébként is toboroznak szezonális munkavállalókat az áruházakba, és ebben az évben a maszkviselés ellenőrzésének többletfelada­taival együtt számolják ki, hány kisegítő kollégára lesz szükség egy-egy üzletben” – jelezte.

Karácsonynak az orrára koppinthattak

Arról is megemlékezett a főtitkár, hogy miközben a szeptember 21-i kormányrendelet azonnali hatálybalépését követően a Magyar Nemzetben elsőként felhívta rá a figyelmet, a kormányzatnak is hivatalos bejelentést tett a fővárosi maszkrendelet szabálytalanságáról.

Emlékezetes: visszás helyzetbe kerültek szeptember végétől a fővárosi kereskedők, mivel Budapest főjegyzője az országos hatáskörű kormányzati jogszabállyal szemben továbbra is az önkormányzat helyben hatályos, tavaszi rendeletét tartotta érvényben, ami jogsértő, ráadásul sokkal enyhébb feltételeket enged meg az üzletekben.

A főtitkár jelezte:

az erről szóló hivatalos jelzés megjárhatta az útját a közigazgatásban, és vélhetően jogharmonizációs figyelmeztetéssel járt a Karácsony Gergely vezette önkormányzatnál.

Ennek lehet az az eredménye, hogy tegnap a főpolgármester a Facebook-oldalán – a valós előzmény részletezése nélkül – jelezte, hogy szerdán a közgyűlés eltörli a kormányrendelettel ütköző, elavult fővárosi szabályt.

Borítókép: vásárlók az Allee bevásárlóközpontban 2020. május 18-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában