már ötödik napja

2020.10.18. 15:37

Tüntetők ezrei követelték a monarchia reformját Thaiföldön

Az utcára vonult tüntetők új alkotmányt és a kormány lemondását is követelik.

A rendőrség Bangkokban újra lezárta a magasvasút több állomását, hogy megakadályozza a demonstrációkat, a héten hatályba lépett új rendelkezés értelmében ugyanis tilos ötnél több embernek gyülekeznie. Helyszíni beszámolók szerint a fővárosban ennek ellenére megkezdődtek a tiltakozások, rendbontásról nem érkezett hír.

Ez már az ötödik nap, hogy nagyszabású tüntetések zajlanak az ázsiai országban, a hatóságok eddig több mint 70 tüntetőt vettek őrizetbe, köztük a tiltakozások vezetőit, Anon Nampát és Parit Csivarakot is.

Mary Lawlor, az ENSZ emberi jogi jelentéstevője aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a thai hatóságok olyanokat tartóztatnak le, akik csupán a véleményszabadságukkal és a békés gyülekezéshez való jogukkal élnek.

A rendőrség korábban vízágyúkat és könnygázt is bevetett a demonstráció feloszlatására, a tiltakozók mindazonáltal vasárnap újságíróknak azt mondták: nem mennek haza.

A demonstrálók egyebek mellett a 2014-es katonai puccsal hatalomra került Prajuth Csan-Ocsa miniszterelnök lemondását követelik, aki azonban pénteki sajtótájékoztatóján ismét leszögezte, nem hagyja el posztját.

Thaiföldön a koronavírus-járvány miatt március 24. óta szükségállapot van érvényben, amelyet azóta többször meghosszabbítottak. Ennek ellenére a délkelet-ázsiai országban idén korábban is tüntetések zajlottak, szeptemberben több tízezren vonultak utcára.

Címkék#thaiföld
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában