Botrány

2020.12.16. 19:28

Mazsihisz: elfogadhatatlan Baranyi Krisztina kijelentése

A polgármester azt hangoztatta, hogy részéről ez nem antiszemitizmus vagy zsidózás volt, hanem annak a számonkérése.

Nem hajlandó bocsánatot kérni antiszemita kijelentései miatt Baranyi Krisztina. Az ATV Egyenes beszéd című műsorában próbálta megmagyarázni, hogy miért zsidózott egy telekeladás kapcsán írja a Magyar Nemzet.

Ferencváros első embere kijelentette:

– Az én mondatom, ha úgy tetszik, egy nyelvi eszköz, amivel szerettem volna felhívni a képviselők figyelmét arra, hol tart ez a vita.

Baranyi elmondta, hogy egy burkolt nyelv- és érvkészletet használtak a képviselők a vitában, amely szerinte megszokott Magyarországon. Ferencváros polgármestere közben többször is elmondta, hogy antiszemita megjegyzést senki sem tett.

A balliberális polgármester továbbá azt hangoztatta, hogy részéről ez nem antiszemitizmus vagy zsidózás volt, hanem annak a számonkérése.

Arra a felvetésre, hogy a Momentum, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői egy közleményben határolódtak el tőle, kijelentette: ha ők ezt antiszemita kijelentésnek értékelték, akkor az ülésen miért nem tették szóvá? Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, hogy szerinte ez a mondat helyénvaló volt, csak kiragadták a szövegkörnyezetből.

Baranyi Krisztina durva antiszemita kijelentése a múlt csütörtökön, online megtartott képviselői tájékoztatón hangzott el, amelyen a Vágóhíd utca 6. szám alatti ingatlan elidegenítésére kiírt pályázat elbírálásáról számolt be a képviselő-testület tagjainak. Ferencváros balliberális polgármestere a telek eladása kapcsán kialakult vitában közölte:

„Így van, tehát akkor most döntsük el. Nem adjuk el a telket, nincs belőle semennyi bevételünk. Viszont a rohadt, szemét zsidó befektető, az nem építhet ezerkétszáz négyzetméteren többen. Ugye?”

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint Baranyi Krisztina elfogadhatatlan kijelentése már a sokadik bizonyíték arra, hogy miközben a baloldal rendszeresen nácizza a kormányoldalt, valójában ők azok, akik amellett, hogy nyíltan antiszemita kijelentéseket tevő politikusokat támogatnak a választásokon, egymás között nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illetik zsidó honfitársainkat.

A minap az antiszemitizmus ellen is fellépő Tett és Védelem Alapítvány az esettel kapcsolatban közleményt adott ki, kiemelve, hogy aggodalommal veszik tudomásul, „hogy egy IX. kerületi ingatlaneladás kapcsán kialakult vitában ismét előkerült az antiszemita kártya”.

A történtek kapcsán az Origo megkereste a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét, akik szintén elítélték Baranyi kijelentését: „Ne zsidózzon senki! Ma ismét szégyent hoztak a magyar közbeszéd méltóságára. Elfogadhatatlannak tartjuk, ha bármilyen helyzetben, vitában érvként, szitokszóként vagy szarkasztikus köntösbe öltöztetve bármely kisebbséget becsmérelnek” – szögezte le a Mazsihisz.

„Az, amit Baranyi Krisztinától hallunk a nyilvánosságra került hangfelvételen, vállalhatatlan és elfogadhatatlan. Ebben a tónusban politikusként senki nem beszélhet, a megismert rövid felvétel magyarázatra szorul”

fogalmaztak. „Nyugalomban, békében szeretnénk élni” zárták írásukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában