utolsó napok

2021.01.11. 20:48

Pompeo: Washington terroristaszervezetté nyilvánítja a jemeni kormány ellen harcoló húszikat

Több washingtoni tisztségviselő szerint a külügyminisztérium a napokban Kubát is visszahelyezi a terrorizmust támogató országok listájára.

Washington terroristaszervezetté nyilvánítja az Irán által támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni kormány ellen harcoló húszikat – derül ki az amerikai külügyminiszter vasárnapi bejelentéséből, amelyet 10 nappal a Trump-adminisztráció hivatali idejének lejárta előtt tett.

Mike Pompeo a döntést a húsziknak a határon átnyúló támadásaival, a kereskedelmi hajók és a civil lakosság elleni fenyegetésével indokolta.

Az amerikai külügyi tárca vezetője hozzátette, hogy terroristának minősítik a húszik három vezetőjét, Abdulmalik al-Húszit, Abdulhálik Badreddín al-Húszit és Abdullah Jahja al-Hákimot is.

Több washingtoni tisztségviselő szerint a külügyminisztérium a napokban Kubát is visszahelyezi a terrorizmust támogató országok listájára, ahonnan az előző elnök, Barack Obama idején került le.

Az Egyesült Államok és Kuba viszonyában Obama elnöksége alatt bekövetkezett enyhülés után a Trump-kormányzat számos intézkedést visszavont, visszatérve Washington sok évtizedes embargós politikájához.

A nevük elhallgatását kérő tisztségviselők szerint január 20-i távozása előtt Pompeo ki fog térni Teherán és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet kapcsolataira is, és további iráni jogalanyokat sújtana szankciókkal.

Jóllehet a húszikkal kapcsolatos döntést a Trump-adminisztráció már hónapok óta fontolgatja, nemzetközi szervezetek tiltakozására mindezidáig nem hozta meg. Novemberben egyebek közt António Guterres ENSZ-főtitkár is arra hívta fel a figyelmet, hogy egy ilyen jellegű döntés csak mélyítené a jemeni humanitárius válságot, amely szakértők szerint a világ legsúlyosabbja. Diplomáciai források hozzáteszik, hogy egy a lépés akadályozná a jemeni béketárgyalásokat is.

A hét végén Pompeo azt is bejelentette, hogy Washington feloldott Tajvannal szemben minden önként vállalt külügyminisztériumi korlátozást, amelyeket azért hozott, hogy Kína kedvében járjon. A korlátozások a kapcsolatokat szűkítették amerikai és tajvani tisztségviselők között.

Feloldásuk – jegyzi meg a Reuters hírügynökség – nagy valószínűséggel élezi majd a feszültséget Peking és Washington között.

Iránnal kapcsolatban Washington egyebek közt azzal vádolta Teheránt, hogy menedéket adott az al-Kaida alvezérének, Abu Mohammed al-Maszrinak, akit augusztusban izraeli ügynökök gyilkoltak meg a síita állam területén. Az iráni külügyminisztérium tavaly cáfolta, hogy kapcsolat lenne a rezsim és az al-Kaida között.

Donald Trump leköszönő amerikai elnök 2018-ban kiléptette országát az iráni nukleáris programra vonatkozó, többhatalmi atomalkuból, és ismét széles körű szankciókkal sújtotta az iszlám köztársaságot. A két ország viszonya azóta feszült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában