big tech

2021.01.27. 12:13

Szólásszabadságot csak törvény korlátozhat

Aggasztó, hogy a keresztény és hazafias tartalmakat egyre inkább gyűlöletbeszédként kezelik a közösségi média szolgáltatók, mondta Sebastian Kaleta lengyel államtitkár.

Rámutatott, a big tech vállalatok uralják a közösségi médiát és nem lenne szabad ekkora hatalmat anonim moderátorok kezébe adni – írja a V4NA .

Egyes európai országok, mint Merkel Németországa vagy Macron Franciaországa, már alkalmaznak különböző szabályozásokat, melyekkel arra kényszerítik a közösségi média szolgáltatókat, hogy egyes tartalmakat töröljenek.

– Lengyelország az ellenkező irányból közelíti meg a kérdést – fogalmazott Sebastian Kaleta, a lengyel igazságügyi minisztérium államtitkára.

Lengyelország pont azt szeretné elérni, hogy jogilag ne lehessen cenzúrázni olyan tartalmakat, amik nem sértenek törvényt,

mutatott rá Kaleta.

– Több politikus is érdeklődve figyeli a koncepciónkat, mert látjuk, hogy a szólásszabadság veszélyben van és meg akarjuk védeni – mondta az államtitkár.

Bár többen is jelezték, hogy a közösségi média szolgáltatók privát vállalatok, ezért jogukban áll saját belátásuk szerint cenzúrázni az online tartalmakat, Kaleta ezt nem így látja. Rámutatott,

a telefontársaságok is privát cégekként kezdtek, azonban befolyásuk miatt szabályozott közösségi szereplőkké váltak, melyek fölött demokratikusan elszámoltatható felügyelet alakult ki.

– Nem lenne elfogadható, hogy valakit eltiltsanak a telefonálástól, mert 'rossz' gondolatoknak adnak hangot rajtuk – jelezte Kaleta.

– Nem akarunk tartalmakat törölni a közösségi médiából, mi

egyszerűen annyit akarunk, hogy a törvényes tartalmakat ne lehessen törölni

– fogalmazott az államtitkár a The Glenn Beck Program podcastjében.

Mint arról olvasóinknak beszámoltunk, hasonló értelemben nyilatkozott Varga Judit igazságügyminiszter is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában