Járvány

2021.02.22. 06:48

Egy évvel ezelőtt hunyt el Európa első koronavírus-fertőzöttje

Koszorúzással, faültetéssel és egyházi szertartásokkal emlékeztek tegnap Olaszországban a koronavírus első áldozatára, egy falusi kocsma törzsvendégére.

Seriate, 2020. március 25. Olasz katona koporsókat fertõtlenít az észak-olaszországi Seriate egyik templomában, mielõtt társaival az ott elhelyezett 45 koporsót Ferrara település hamvasztóüzemébe szállítják 2020. március 25-én. Olaszországban már 69176 fertõzött személyt regisztráltak van és 6820 ember halt bele a betegségbe. MTI/EPA/ANSA/Andrea Fasani

Forrás: MTI/EPA/ANSA

Fotó: Andrea Fasani

A 77 éves Adriano Trevisan egykor az észak-olaszországi Padovától nem messze fekvő Vo’ településén élt, és nyugdíjas évei előtt tetőfedőként dolgozott, szomszédai és ismerősei szerint szeretett kártyázni. Orvosa, Carlo Petruzzi elmondta, hogy a férfit két hétig kórházban ápolták, és nem gondolta volna, hogy koronavírussal fertőződött meg, hiszen nem állt semmilyen kapcsolatban Kínával, ahonnan a világjárvány elindult. Akkoriban ez volt az első ismert, a koronavírus miatt bekövetkezett haláleset az egész kontinensen.

Pánikba estek a lakosok, azt hangoztatták, hogy a gyermekeket ki kell venni az iskolákból. Az emberek siettek a boltokba bevásárolni és mindenki orvosi maszkok után kutatott

– emlékezik vissza a tavalyi eseményekre az amerikai Associated Press amerikai hírügynökség helyi tudósítója.

A rákövetkező napokban és hetekben a szomszédos Lombardia lett a koronavírus epicentruma Olaszországban, és márciusra már világszerte lezárásokkal és utazási korlátozásokkal próbálták megállítani a járványt. Az első olaszországi beteget szintén egy évvel ezelőtt azonosították Lombardia régió Codogno városában: egy 38 éves férfinál mutatták ki a kórokozót.

„Olyan volt, mint egy háború. Ráadásul teljesen egyedül voltunk”

– emlékezett vissza a világjárvány tavaszi, első hullámára Giuliano Martini, Vo’ település polgármestere, hozzátéve, hogy önkéntes csoportok is alakultak, hogy biztosítsák a városba érkező étel és gyógyszerek elosztását. Az észak-olaszországi település három háziorvosa is karanténba került, a legközelebbi kórház – ami 30 percre van Vo’-tól autóval – pedig zárva volt.

Az új koronavírus okozta betegségben meghalt emberek koporsóit a különböző olaszországi térségekben működő krematóriumokba szállítják a lombardiai Bergamo közelében fekvő Ponte San Pietróból 2020. április 3-án
Fotó: Filippo Venezia / MTI/EPA/ANSA

Nem sokkal később a fertőzöttségi mutatók hirtelen emelkedésnek indultak országszerte és hamarosan borzalmas, sokkoló képek árasztották el a médiát: zsúfolásig telt kórházak, földön fekvő betegek, halálosan fáradt orvosok és ürességtől kongó utcák. Az iskolákat és a nem létfontosságú üzleteket bezárták és az emberek csak akkor hagyhatták el házaikat, ha az elengedhetetlen volt.

Vo’ városa, mely arról volt híres, hogy habár csak 3200 lakosa van, összesen 45 vendéglőt üzemeltet, már csak árnyéka egykori önmagának. A vírus előtt ide jártak az emberek, hogy fontos családi eseményeket ünnepeljenek meg együtt, például esküvőket, keresztelőket, vagy elsőáldozásokat. Jelenleg azonban a korlátozások miatt ez lehetetlen. A helyi termelőszövetkezeteknek is csökkenteniük kellett a bortermelést, mivel az éttermek bezárása miatt mérséklődött a kereslet. A helyi táncterem, ami még a járvány elején zárt be, azóta sem nyithatott újra.

Lassan, de csökkennek a számok

A 61 milliós Olaszországban ez idáig csaknem hárommillió beteget azonosítottak, az áldozatok száma pedig hamarosan elérheti a százezret. A statisztikai adatok szerint az európai államban tavaly novemberben volt a legsúlyosabb a helyzet, akkor egy nap alatt több mint negyvenezer beteget is jelentettek. Idén azonban némileg mérséklődtek a számok: míg januárban a tizennyolcezret is elérték a napi új esetszámok, februárban gyakorlatilag minden nap tizenötezer alatti megfertőződést jelentettek a hatóságok.

Borítókép: Olasz katona koporsókat fertőtlenít az észak-olaszországi Seriate egyik templomában, mielőtt társaival az ott elhelyezett 45 koporsót Ferrara település hamvasztóüzemébe szállítják 2020. március 25-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában