Europol

2021.02.01. 14:33

Egyre több erőszakot alkalmaznak a bűnszervezetek az EU-ban

A bűnüldözés európai összefogásáért felelős szervezet arról adott hírt, hogy növekszik a bűnözés erőszakossága kontinensünkön.

Az Európai Unióban növekszik a szervezett bűnözői csoportok által elkövetett erőszakos cselekmények száma, és ez a jelenség egyre inkább veszélyezteti a közbiztonságot – hívta fel a figyelmet legfrissebb jelentésében az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol).

Az uniós tagországok közti bűnüldözési együttműködést koordináló hivatal elemzésében rámutatott: a hozzá eljuttatott beszámolók szerint

a bűnszervezetek egyre többször alkalmaznak halálos végkimenetelű fizikai erőszakot, nemcsak rivális szervezetekkel vagy saját tagjaikkal szemben, hanem olyan állampolgárokkal szemben is, akik gátolják őket céljaik elérésében.

A jelentés szerint a közelmúltban több oknyomozó újságíró, ügyvéd, a bűnüldöző szerveknek dolgozó tisztviselő vagy a bűnbandákkal együttműködni nem hajlandó személy vált fizikai erőszak áldozatává.

A jelentéshez az Europol nem csatolt statisztikát, és jelezte, hogy

olyan adatokról van szó, amelyek sok esetben titkosak vagy csak a hírszerzés szintjén ismertek.

Az Europol beszámolója szerint növekszik a nappal elkövetett erőszakos cselekmények száma, a tapasztalatlan és könnyen „megvásárolható” fiatalok bevonása az bűncselekményekbe, valamint bűnözői csoportok egyre könnyebben jutnak lőfegyverekhez, robbanóanyagokhoz, és egyre több a bandaháború is.

A szervezett bűnözésnek leggyakrabban az unió tengeri kikötői biztosítanak teret, amelyeket a szervezetek általában drogkereskedelmi csomópontként használnak.

Ezeken a területeken a bűnözőcsoportok között kábítószer-terjesztési versengés folyik, amelynek része az is, hogy megvesztegetik vagy megfélemlítik azokat a dolgozókat, akik fontos szerepet játszanak a tiltott áruk kirakodása és tárolása szempontjából.

A bűnszervezetek által elkövetett halálos és súlyos erőszak legnagyobb részéről a kokain- és a kannabiszpiacokon számoltak be

– áll a beszámolóban.

A jelentést az Europol részéről ismertető Jari Liukku hangoztatta, hogy a bűnszervezetek fokozottabb tevékenysége miatti veszély elleni küzdelem sikeréhez elengedhetetlen, hogy az egyes országok hatóságai regionális, illetve nemzetközi szinten is folyamatosan együttműködjenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában