Ország-világ

2021.02.17. 18:49

Morawiecki: a V4-csoport kormányfői megállapodtak a visegrádi alap emeléséről

Elsősorban a fiatalok mobilitását, valamint a V4-együttműködésnek az újabb nemzedékek körében való népszerűsítését célzó projekteket akarják támogatni.

A Nemzetközi Visegrádi Alap évi költségvetésének 10 millió euróra történő emeléséről állapodtak meg a visegrádi csoport (V4) kormányfői – közölte Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerdán Krakkóban, az országcsoport jubileumi csúcstalálkozója során tartott közös sajtóértekezleten.

A Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének a részvételével tartott sajtókonferencián Morawiecki megállapította: a V4 az utóbbi öt évben sokkal erősebb, mint korábban.

A konferencia elején a V4-csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) kormányfői közös évfordulós nyilatkozatot, valamint a közös digitális projektekről szóló nyilatkozakat írták alá.

A visegrádi együttműködés harmincéves fennállásáról megemlékező évfordulós nyilatkozatban a miniszterelnökök többek között rögzítették: a térségbeli társadalmak és intézmények közötti kapcsolatok megerősítését célzó alap évi költségvetésének 10 millió euróra történő emelésével, a V4-nemzedék elnevezésű program keretében elsősorban a fiatalok mobilitását, valamint a V4-együttműködésnek az újabb nemzedékek körében való népszerűsítését célzó projekteket akarják támogatni. Az alap jelenlegi költségvetése mintegy 8 millió eurót tesz ki.

Morawiecki közölte: a csúcstalálkozón sokat foglalkoztak a koronavírus-járvány témájával, azzal, hogyan lehet ez Európai Uniót (EU) megerősíteni a gyorsabb vakcinázás révén. A járvány elleni harcot össze kell kapcsolni a közös uniós piac védelmével, a gazdaság jövőjéről szóló gondolkodással – hangsúlyozta.

Újságírói kérdésre válaszolva Morawiecki aláhúzta: „most és itt, nem júliusban, augusztusban vagy szeptemberben”, hanem legkésőbb májusig van szükség minél több vakcinára. Ennek érdekében ki kell használni az EU gazdasági erejét, nyomást gyakorolni a nagy gyógyszergyártó cégekre, hogy teljesítsék a szerződésekben rögzített szállítmányokat – szorgalmazta.

Felidézte: e cégeknek a vakcinafejlesztés céljából az EU „busás előleget” fizetett ki, aztán kiderült, hogy a gyógyszergyártók a vakcinákat „úgy használják, hogy kerüljék a velük kötött szerződés nem egészen konkrét előírásait”.

A járvány témájára kitért felszólalása során Charles Michel is, az EU prioritásának nevezve a tagállamok társadalmainak gyors beoltását, a vakcinák minél gyorsabb szállítását. „Meg vagyok győződve, hogy nagyon keményen dolgozni fogunk a vakcinagyártás növelésén” – jelentette ki.

Rámutatott: az uniós tagállamok nevében az Európai Bizottság kétmilliárd adagra szóló szerződéseket kötött, a testületnek most elsősorban a gyártási kapacitások növelésén kell dolgoznia, hogy elérje e megállapodások teljesítését.

Andrej Babis cseh kormányfő sajnálatát fejezte ki, hogy – mint fogalmazott – az EU „remek tárgyalásokat folytatott abban a hiszemben, hogy a gyógyszergyártók komolyan állnak a témához”, most viszont késnek a szállítmányok. Bírálta, hogy az EU-ban gyártott vakcinák egy részét az unión kívülre szállítják.

Igor Matovic szlovák kormányfő súlyosnak minősítette az országában fennálló járványhelyzetet, „szinte százszázalékosnak” nevezte a vírus brit mutációjának részesedését a fertőzésekben.

A V4 küldetését Matovic a közös megoldások, álláspontok keresésében látta. „Ez nem jelenti azt, hogy a csoportnak az EU-ban minden téren a többi tagállammal azonos nézeteket kell képviselnie, valamint azt sem, hogy a csoporton belül kell azonos módon gondolkodni” – húzta alá.

Elutasította egyúttal, hogy a V4 „mindig a többi uniós tagállamtól eltérő álláspontot foglaljon el”.

Andrej Babis az országcsoport szerepét úgy foglalta össze: a sikeresnek mondható V4 nem politikai, hanem gazdasági tömb, mely a tagországok 65 millió lakosának érdekeit, és „egyúttal Európa érdekeit is védi”.

A csúcstalálkozón délután a kormányfők közös digitális projektekről, valamint az új technológiákhoz kapcsolódóan a V4 jövőjéről is egyeztetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában