Ország-világ

2021.02.17. 06:25

Soron kívül oltják az élelmiszer-áruházak raktárosait

Az országos oltási tervhez képest hamarabb vehetik fel a Covid–19 elleni vakcinát az egyik piacvezető, hetente több millió magyart kiszolgáló áruházlánc élelmiszer-raktárainak alkalmazottai.

Budapest, 2019. május 8. Árufeltöltő a XX. kerületi Pesterzsébeti Interspar hipermarket raktárában 2019. május 8-án. Ezen a napon tartották a Spar Magyarország kiskereskedelmi üzletlánc webshopjának bemutató sajtótájékoztatóját az áruházban. A házhoz szállítási szolgáltatás Budapest teljes területén és 49 környező településen érhető el, a több mint 960 millió forintos fejlesztés az év végéig csaknem száz újabb munkahelyet teremt. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Egyre szélesebb munkavállalói köröket érinthet a lakosság általános védettségéhez vezető vakcinázottság itthon, legújabban az áruházláncoknál gyorsultak fel az események. A Magyar Nemzet megtudta: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kezdeményezésére az egyik vezető áruházlánc logisztikai központjaiban már zajlik az országos felmérés arról, hogy a napi fogyasztású élelmiszer- és italtermékek elosztásával, mozgatásával megbízott alkalmazottak közül hányan élnének a soron kívüli, koronavírus elleni oltakozás lehetőségével.

Hatósági elrendelésre

Az Operatív Törzs bízta meg a hivatalt, hogy mérje fel: az országos oltási tervben prioritásként kezelt létfontosságú létesítmények dolgozói kívánják-e magukat „idő előtt” beoltatni. Az élelmiszerláncok frissáru-elosztó, központi épületei ilyen létfontosságú egységek – mondta a lapnak a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

Bubenkó Csaba emlékeztetett: a szakaszokra bontott oltási terv megjelenése után már kezdeményezték, hogy az ötödikként sorra kerülő bolti alkalmazottak előrébb kerülhessenek a lakossági vakcinaprogram besorolásában, főleg amiatt, mert az országos ellátási láncban kiemelt szerepet töltenek be a családok alapvető bolti fogyasztásának kiszolgálói.

Kis helyen sok ember

A raktárakban a nyolc-tíz-tizenkét órás műszakokban területenként többtucatnyian dolgoznak összezárva, van kockázat. Nem véletlen, hogy az első járványhullámban veszélyhelyzeti intézkedésként a nagy láncok raktáraiban, az országos elosztás szempontjából stratégiai pontokon lévő logisztikai bázisokon jelentek meg a katonaság szakemberei, erősítésképpen.

Ha a cégenként ezres nagyságrendben foglalkoztatott raktárosi körben – vagyis azok között, akik a boltokba szállított áruval minden esetben elsőként találkoznak – a vírusfertőzés elterjed és megborul a munkarend, emiatt nincs, aki szortírozza és felpakolja az árut a kamionokra, akkor az üzletekben hiába állnak sorba másfél méterenként a maszkos vásárlók, nem lesz mit hazavinniük – magyarázta Bubenkó Csaba.

Ezért jelentős, és mint mondta, reményeik szerint mind szélesebb körben alkalmazott eljárás lesz az elkövetkező időkben, hogy a napi fogyasztásicikk-kereskedelem résztvevőinek, így az áruházi vásárlótér szereplőinek is soron kívül biztosítják majd a védőoltás lehetőségét. Ezek a lépések ösztönzik a belső fogyasztással támogatott nemzetgazdaság biztonságos újraindulását.

Választani csak később lehet

A laphoz eljutott az a vállalati levél, amelyben az érintett munkavállalókat tájékoztatják. Ebben azt írják: amennyiben a dolgozó most jelentkezik az oltásra, azzal vállalja, hogy a jelenleg Magyarországon hivatalosan engedélyezett vakcinák bármelyikével elláthatják.

A levél szerint a felkínált vakcinát akkor utasíthatják el az érintettek, ha a koruk és az egészségi állapotuk szerinti országos oltási tervnek megfelelően veszik majd fel az oltást, tehát nem prioritásként kezelt létfontosságú létesítmény alkalmazottjaként – ez esetben a tervben előttük szereplő állampolgárok után kaphatják meg a védőanyagot.

Az áruházlánc belső levelében kiemelik: fontos, hogy ez a lehetőség szabadon választható, és ha a dolgozó úgy dönt, hogy nem él a soron kívüli oltakozás esélyével, akkor a munkaviszonya tekintetében semmilyen hátrány nem éri, a döntésének semmilyen negatív következménye nem lesz.

Borítókép: Árufeltöltő a XX. kerületi Pesterzsébeti Interspar hipermarket raktárában 2019. május 8-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában