Ország-világ

2021.03.04. 12:50

Müller Cecília: szükségszerűek voltak a bejelentett intézkedések (videó)

Minden eszközzel le kell törni a harmadik hullám emelkedő szakaszát.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 18-án.

Forrás: MTI / kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

Kiss Róbert rendőr alezredes azt mondta, hogy az Operatív Törzs javaslatára döntött a kormány a szigorításokról. A részletszabályokról később adnak tájékoztatást – írja az Origo.

168 személlyel szemben intézkedtek a maszkhasználat figyelmen kívül hagyása miatt szerdán

– mondta el Kiss Róbert. Vendéglátóhelyeken és kereskedelmi üzletekben szerdán 9, míg az üzembentartók esetében 2 személlyel szemben kellett intézkedni. Tiszafüreden egy vendéglátóhelyen 5 személy fogyasztott szeszes italt – mondta a rendőr alezredes. Az üzletet hat hónapra bezárták.

Encsen pedig egy vendéglátóhelyen nem viseltek maszkot, de ott nem került sor bezárásra.

327-en szegték meg az elmúlt 24 órában a kijárási tilalmat

– mondta a rendőr alezredes. Kiss Róbert arról is beszámolt, hogy szerdán 7452 hatósági házi karantént rendeltek el.

Szükségszerűek voltak a bejelentett intézkedések

Müller Cecília országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy egy évvel ezelőtt fedezték fel a koronavírust Magyarországon.

Nagyon nehéz kezelni, legyőzni ezt a pandémiát, és a világ nagyon nehezen tud megszabadulni tőle. Szükségszerűek a most bejelentett intézkedések.

Minden eszközzel le kell törni a harmadik hullám emelkedő szakaszát – mondta az országos tiszti főorvos. Rendkívül magasak a járványügyi adatok. Február 18-a óta több mint 2500-zal nőtt a kórházban ápoltak száma és több mint 300-zal a kórházban lévők száma – tette hozzá.

A védőoltások beadása új szakaszt jelent, de sem számban, sem időben nem tartunk ott, hogy a mostani helyzetre jelentős hatást éreznénk, ezért kellett bevezetni azokat a szigorú intézkedéseket, amelyek a kontaktok számát csökkentik

– mondta Müller Cecília.

A mai reprodukciós ráta magasabb, mint 1,3, tehát 100 beteg ember 130-nak tudja továbbadni a vírust – hangsúlyozta a szakember.

Akkor sikerül visszaszorítani a járványügyi adatokat, ha ez az érték 1 alá szorul.

100 ezer főlé nőtt az aktív fertőzöttek száma, miközben pár napja még csak 80 ezer volt.

Nem lehetett elkerülni a korlátozó intézkedéseket a nagyon gyorsan növekvő számok miatt.

A brit mutáns nemcsak nagyon gyorsan terjed, hanem a fiatalabb korosztályban is súlyos megbetegedést okoz – mondta Müller Cecília.

385 ezer újabb adag vakcina érkezett

Újabb két vakcinaszállítmány érkezett csütörtökön. Az AstraZeneca csak 105 600 adagot küldött, az ígért több mint 120 ezer helyett.

Ezzel a védőoltással a jövő héten tudnak majd oltani korhatár nélkül – mondta Müller. 280 ezer Szputnyik V érkezett még – tette hozzá.

Természetesen ennek az oltóanyagnak az átvétele és a megvizsgálása is most kezdődik meg.

Müller Cecília elmondta, hogy a korábban beérkezett 100 ezer adagnyi Szputnyik V vakcinával a jövő héten kezdenek majd oltani.

A cél, hogy minél több embert védetté tegyenek a következő időszakokban.

Müller Cecília elmondta, hogy mostantól kezdve az első védőoltást forszírozzák kiemelten, mivel a halálos lefolyással szemben védettséget ad. A regisztrált idősek oltása jelenleg is zajlik.

Ha figyelembe vesszük valamennyi oltópont kapacitását, akkor a jövő héten 397 ezer idős embert tudnak beoltani szerdáig.

A hétvégi oltási kampányban a 18–59 éves korosztály krónikus betegeit fogják oltani, több mint 70 ezer ember megjelenésére számítanak.

Ebből a csoportból összesen 270 ezren regisztráltak, már több mint 110 ezren kaptak oltást, és most újabb 70 ezer ember kaphat.

Ők a mai napon kapnak SMS-t, amiben benne lesz az oltási időpont és annak helye – tette hozzá.

Itt módosításra nincs lehetőség, aki tud, mindenképpen menjen el az oltásra. Reggel nyolc órától este hét óráig lesznek nyitva ezek az oltópontok – mondta az országos tiszti főorvos.

Müller Cecília mindenkit arra kért, jelenjen meg az oltási helyeken, aki kap behívót.

Mindenki próbálja meg türelemmel viselni a meghozott intézkedéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában