Ország-világ

2021.03.23. 19:50

Merkely Béla elmondta, hogy mely országokban milyen vakcinával oltják a kismamákat

A koronavírus-járvány elleni oltás folyamatos Magyarországon. Azonban a kismamák és szoptatós anyukák számára még nincs meg az oltási menetrend, azonban a javaslat kidolgozás alatt van. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az M1 televízió-csatornán elmondta, milyen tapasztalataik vannak eddig a koronavírusos kismamák kezeléséről, és hogy mely vakcinákat a terhesség melyik szakaszában használják külföldön.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora beszédet mond a koronavírus-járvány elleni védekezéshez felajánlott gépjárművek átadásakor tartott sajtótájékoztatón a Semmelweis Egyetem Belsõ Klinikai Tömbjének aulájában 2020. december 10-én. Újabb tíz - Volkswagen Jetta típusú - gépjármûvet ajánlott fel a járvány elleni védekezéshez a Porsche Hungaria Kft. és a Mercarius Kft. a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács (NHKT) számára. Öt autót az Országos Mentõszolgálaton keresztül a szûrésben részt vevõ diákok kapnak, további egy-egy jármûvet kap az ajkai Magyar Imre Kórház, a Tolna Megyei Balassa János Kórház, budapesti Bethesda Gyermekkórház, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Oktatókórház.

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Müller Cecília országos tiszti főorvos hétfőn az Operatív Törzs ülésén azt mondta, hogy a magyar orvosok javaslatait várják, utána lesz hivatalos ajánlás a kismamák, szoptatós anyukák számára – írja a Bors cikke alapján az Origo.

Magyarországon ezt a kérdést a szülészeti-nőgyógyászati és az infektológiai szakkollégium vizsgálja.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora azt mondta, hogy

a koronavírus-oltások alkalmazási előiratában általában az szerepel, hogy csak nagyon megfontolt esetben adhatók kismamának.

Azonban a külföldi tapasztalatok alapján már vannak konkrétabb információk és adatok:

bizonyos vakcinák esetében igazolható, hogy biztosan nem káros a kismamákra.

Az Egyesült Államokban és például Izraelben is oltják a várandósokat – mondta Merkely Béla.

Amit a négy orvosegyetem nőgyógyászati klinikáinak tanszékvezető egyetemi tanárai, valamint az általa vezetett klinikai munkacsoport javasol:

a Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és az AstraZeneca-oltások a várandós kismama kérésére és kezelőorvosának kockázatértékelése után a 2. és 3. trimeszterben adhatók be.

Így kezelik a koronavírusos kismamákat

Néhány kivétellel a nem várandósak számára alkalmas gyógyszerek adhatók várandósoknak is, de például a Favipiravir nem alkalmazható náluk – mondta a kezelésről Merkely.

„Nem igaz az, hogy a terheseknél súlyosabb a koronavírus lefolyása.”

Ez a H1N1 influenzavírusnál így volt, ám a koronavírus esetében csak statisztikailag tűnik soknak az adat – szögezte le a rektor, és számokat is mondott.

Merkely Béla azt is elmondta, hogy

az első hullámban 38 kismama került a Semmelweis Egyetemre, közülük 3 került lélegeztetőgépre, a harmadik hullámban ez a szám eddig 33, közülük hatan szorultak intenzív kezelésre.

Fontos tudni, hogy az ellenanyaggal születő babáknak viszont sejtes védettsége valószínűleg nincs, ám az átfertőződött, vagy átoltott, vagy a szoptatás alatt beoltott kismama az anyatejen keresztül folyamatosan megfelelő védettséget tud adni a gyermekének.

Borítókép: Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora beszédet mond a koronavírus-járvány elleni védekezéshez felajánlott gépjárművek átadásakor tartott sajtótájékoztatón a Semmelweis Egyetem Belső Klinikai Tömbjének aulájában 2020. december 10-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában